Priča o Gvendolin koja udomljava ribice sa invaliditetom ili kojima je potrebno liječenje dolazi iz San Franciska. Do sada smo čitali uglavnom o psima i mačkama sa invaliditetom koji su usvajanjem pronaši “dom zauvijek”, ali danas je pred nama priča o ribicama.

“Imamo 20 akvarijuma u kući i dva jezerca napolju. Pretvorili smo svoj dom u dom za spasavanje riba”, rekla je Gvendolin za GeoBeats Animals.

Filip je bila prva ribica koju je spasila.

“Bila sam u prodavnici i gledala akvarijume skrivene na zadnjoj strani police i u maloj posudi sam vidjela tužnog, malog Filipa. Imao je loša peraja, a tijelo mu je bilo blijedo. Bio je i mršav”, priča Gvendolin i dodaje:

“Pitala sam menadžera prodavnice da li mogu da ga usvojim i da mu pomognem da preživi i rekao je da mogu. Postavila sam akvarijum od 10 galona sa grijačem i filterom, biljkama i nedjeljama sam bila u panici i zabrinuta za njega. Oporavio se i još uvijek je tu. Dvije godine nakon što sam ga donijela kući.”

U neobičnom domu u San Francisku žive ribice različitih vrsta, a Gvendolin kaže da je razlog zašto mnogi žele da im daju svoje ribe nepravilna njega.

“Na žalost postoji toliko dezinformacija o tome šta je odgovarajuća briga za ove životinje, ali mi imamo sjajnog veterinara. Ako možemo da im pružimo priliku da se oporave i dobiju medicinsku njegu, mislim da je to nešto što vrijedi učiniti”, kaže ova žena i priznaje da ne bi vjerovala da joj je neko prije pet godina rekao da će spašavati ribe.

Ribice sa invaliditetom

Jedna od ribica koju je Gvendolin udomla je Bendžamin koji nije imao riblji mjehur (organ za disanje i ravnotežu) i kada bi god pokušao da pliva ka vrhu akvarijuma padao je na dno. RTG snimak je pokazao ova ribica nema riblji mjehur i da je trajno invalid.

“Bendžamin vjerovatno nije dobio dovoljno dobru ishranu ili se tokom ranog razvoja dogodilo nešto što je uticalo da se organ ne razvije. Neko vrijeme sam ga držala u ruci i hranila, a onda smo jedno jutro ustali i vidjeli da nije živ”, ispričala je Gvendolin.

Za razliku od Bendžamina koji nije mogao da se odvoji od dna, Peni je ribica koja je bila stalno na vrhu akavarijuma.

“Kada bi pokušala da pliva ka dnu akvarijuma samo bi odletjela gore, poput malog čepa. Bio je stres biti u maloj posudi i ne dobiti bolju njegu. Bila je nevjerovatno iscrpljenna. Sve što je bilo potrebno uraditi jeste staviti ju u čist, topao, akvarijum i svakodnevno davati male obroke kako bi polako mogla da dobija na težini. Brzo je došla od blijedo bijele ribice do skoro crvene”, kaže Gvendolin.

Ona dodaje da mnogi ljudi misle da su ribe dosadne, da su bez osjećaja, ali da to nije tačno i da i one osjećaju bol.

“Prvi dan kada riba stigne, uplašena je, nervozna… ali kroz dva – tri dana uče. Sve ribe su tako uzbuđene kada priđem akvarijumu jer znaju da dolazim da ih nahranim”, kaže Gvendolin i dodaje:

“Imamo zlatnu ribicu Goldi koja priđe vrhu akvarijuma i gricka vam prste i pozdravlja vas. Voljela bih da živim u svijetu u kojem ribe nisu u akvarijumima, ali realnost je takva da bi oslobađanje bilo koje naše ribe garantovalo smrt”.

Gvendolin ne odustaje da pomogne ribicama dok god ima nade, nije uvijek lako ali trudi se da svakoj koja dođe u njen dom pomogne koliko je god moguće.

Izvor fotografije: Screenshot YouTube

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Sanja Vojnović: Zizi mi je olakšala povratak iz SAD, a sreću donose i Melodi i Mimi