Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Nikola Draganić ljubav prema akvaristici naslijedio je od roditelja, uživa u hobiju, koji mu je postao i posao, ali u domu Draganića ribice nisu jedini ljubimci. Tu su papagaj Pero i mačak Pero.

Dobro ste pročitali, Pero je ime koje dominira u ovoj banjalučkoj porodici, tako da na uzvik “Pero” dođe barem jedan ljubimac.

“Veoma volimo sve životinje, a osim ribica imamo mačka Peru kojeg smo spasili s ulice dok je bio mače koje nije moglo preživjeti vani, a tu je i sivi afrički žako, koji se takođe, zove Pero, pošto je on mačku dao ime”, počinje kroz osmijeh Nikola Draganić, priču za portal Mojljubimac.net.

Ipak, ribice i akvaristika su ono čime se Draganići najviše bave. Nikola ističe da je to više hobi nego posao i da je uživanje biti okružen životinjama svakodnevno. A ljubav prema životinjama je naslijedio od roditelja.

“Sve je počelo prije 45 godina kada su se otac Boris i majka Vesna iz hobija počeli baviti akvaristikom, uzgojem ribica i pravljenjem akvarijuma. Kasnije su ljubav prema ribicama pretvorili u Pet shop, a onda sam ja to sve naslijedio od njih i nastavio se baviti tim poslom, tako da sam od malih nogu posvećen akvaristici”, ističe Draganić.

Na pitanje šta je najvažnije da se uzgoji kvalitetna ribica odgovara:

“Najvažnije je voljeti taj hobi, kao i svaki drugi hobi morate da ga volite a ne da na njega gledate finansijski. Jer svi koji su to pokušali iz finansijskih razloga nisu uspjeli. Kad je riječ o kvalitetu ribe tu mora da budu kvalitetni filteri, akvarijumi, ishrana, oprema, kvalitet vode. O dosta toga treba voditi računa.”

Akvaristika zahtijeva dosta posvećenosti.

“Kada je riječ o uzgoju ribica morate biti posvećeni 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, a kada su u pitanju naši, kućni, akvarijumi onda je to dosta lakše. Oni nam služe kao ukras u kući, kancelariji… njih gledamo svakodnevno i divimo se, ali nemamo puno posla oko njih”, kaže Nikola.

Ističe da najviše uživa da prati kako ribice rastu, kako se razvijaju, ponašaju, kako se razvija akvarijum i ostali živi organizimi u njemu, a da mu najteže pada čišćenje akvarijuma. Dodaje da je to najteži posao u akvaristici, ali da se čovjek ljepše osjeća kada očisti dom svojim ribicama i vrati ih u svježe očišćen akvarijum.

Omiljenu vrstu ribice nema, ali neke su ipak posebne:

“Ako bih morao, izdvojio bih skalara, kraljevske neonke, tetre, trihogastere, japanke (zlatne ribice) jer njih sada ima u dosta različitih boja”, kaže Draganić.

Održati akvarijum nije uvijek lako i potrebno je imati dobar akvarijum, odnosno opremljen, filterom, pumpom, ukoliko je potrebno grijačem… Voditi računa o ishrani.

“Najveći problem se javlja jer ljudi ne obezbijede osnovne uslove za ribice. Kada kupuju prvo ne provjere koje vrste ribica s kojima mogu da žive u istom akvarijumu, onda ne pripreme akvarijum adekvatno a to je osnovni uslov da bi ribice opstale. Mi u našim radnjama se uvijek trudimo da objasnimo kako se najlakše formira akvarijum i postavlja, za one malo složenije slučajeve mi dolazimo na adresu da formiramo akvarijum da bi sve prošlo kako treba”, kaže Draganić.

Izvor fotografija: Privatna arhiva

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Zebrica – jedna od najpopularnijih ribica među akvaristima