Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Moj papagaj ne priča! Ovo je rečenica koju možete da čujete od nekih vlasnika papiga i to nije ništa čudno, kaže Boris Krečar, uzgajivač papagaja. Postoje papagaji koji s lakoćom pričaju, kojima teže ide i iza kojih je dosta sati, dana i mjeseci rada, ali i oni koji ne propričaju bar ne onako kako mi želimo.

“Iako je papagaj po svojoj sposbnosti oponašanja zvukova i ljudskog govora među omiljenim kućnim ljubimcima, to ne znači da će svaki papagaj da priča. Kao i među ljudima tako i životinjama, neki talenti su izraženiji, te zbog toga ptica sa lakoćom govori… Ipak, nije moguće prepoznati pticu u mladosti koja bi mogla govoriti a koja ne. To dolazi vremenom kad se primijeti da pistoji šansa da govori i uz mnogo truda i vježbanja sa vlasnikom”, rekao je Boris Krečar iz Banjaluke za portal Mojljubimac.net.

Kada papagaji počinju da pričaju?

Zanimalo nas je da li postoji određena dob kada papagaji počinju da pričaju.

“Ni sama dob nije presudna za početak pričanja i oponašanja zvukova. Najlakše je definitivno sa mladom pticom, mada se i zrela ptica, ako pokaže volju, može naučiti”, kaže Krečar.

Kako najlakše naučiti papagaja da priča?

Kao što smo rekli neke ptice lakše, neke teže nauče da pričaju i oponašaju zvukove, a uglavnom je potrebno dosta truda.

“Savjet kako naučiti pticu da priča je dosta truda i upornosti vlasnika. Kako su ptice najaktivnije ujutru i predvece tad je i najbolje vrijeme za učenje, uz dosta ponavljanja i nagrađivanja hranom iz ruke”, kaže Boris Krečar i dodaje:

“Afrički sivi papagaj je definitivno papagaj koji najviše govori. Broj riječi koje izgovara može biti i vise od 200. Nakon njih među pričalicama su ara, amazonac, kaluđerice… uglavnom veće ptice više pričaju.”

Možda je upravo recept da izbjegnete rečenicu “Moj papagaj ne priča” velika ptica.

Izvor fotografije: Boris Krečar/Privatna arhiva

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Šta “govori” položaj repa mačke?