Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Hipertireoza kod mačaka nije rijetka pojava. Ako se kod mačke pojavi problem sa štitnom žlijezdom najčešće je riječ o hipertireozi kaže Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka.

“Hipertireoza je češća je kod ženskih mačaka i te mačke imaju uglavom psihoneurotične simptome. Za to je zaslužan katabolički hormon, hormon koji organizam stimuliše na stalni katabolizam, odnosno metabolizam koji ide u negativnom smjeru i troši sve biohemijske sastojke u organizmu – proteine, masti, ugljene hidrate i takve životinje su obično hiperaktivne. Psihoneurotične mačke obično pokazuju agresiju kao posljedicu povećane koncentracije hormona štitne žlijezde. Prava dijagnostika i kod pasa i mačaka jeste analizom krvi, odnosno analizom hormona”, rekao je za portal Mojljubimac.net Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka koji radi u banjalučkoj Veterinarskoj ambulanti MIM COOP i prijedorskoj ambulanti Vetmed by dr Lukač.

Sijamska mačka leeži na bambusnoj podlozi
Foto: Pexels

On dodaje da postoje određene endokrinološke procedure i terapeutski protokoli za liječenje kao i niz laboratorijskih pretraga koje je potrebno uraditi da bi se došlo do saznanja na kom novu je tačno nastao problem na funkcionisanju endokrine žlijezde.

Postoje veterinarski aparati koji detektuju hormone štitne žlijezde i na osnovu rezultata mačka dobija terapiju i liječenje može da počne.

“U najvećem broju slučajeva liječenje je uspješno”, ističe dr Lukač, koji ima 11 godina iskustva rada u praksi, i dodaje:

“Postoji odgovaraća terapija da bi životinja živjela normalno i da bi se isključili simptomi pretjerane koncentracije hormona štitne žlijezde i svih posljedica koje uzrokuju, od ubrzanog rada srca, znojenja, pojačanog rada mišića, žlijezda sa unutrašnjim lučenjem… Ako lijekovi ne pomognu, u krajnjem stadijumu potrebno je ukloniti štitnu žlijezdu i u tom slučaju mačka mora da uzima hormone.”

Kao i kod svih bolesti važno je na vrijeme primijetiti simptome i odvesti ljubimca veterinaru, a najvažnije je da je liječenje moguće i da je u slučaju hipertireoze kod mačaka uglavnom uspješno.

Izvor fotografije:veterinarskaambulanta.ba

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Persijska mačka – prepoznatljiva po dugoj dlaci i prćastoj njuškici