Persijska mačka je jedna od najstarijih i najpoznatijih pasmina, a prepoznatljiva je po dugoj dlaci i prćastoj njuškici.

Porijeklo

O persijskim mačkama postoje različite priče, ali sa sigurnošću se ne može odrediti njihovo porijeklo. Smatra se da potiču iz srednje Azije, ali neki izvori govore da preci persijskih mačaka dolaze iz Rusije pošto genetska analiza pokazuje da ova mačka potiče od dugodlake ruske mačke.

Bilo kako bilo, naziv persijska mačka je ustanovljen sa osnivanjem prvih uzgajivačnica početkom 20. vijeka, a standard se vremenom mijenjao.

Izgled

Persijsku mačku krasi dugo i gusto krzno, svilenkaste teksture i zbog toga im je potrebna konstantna njega i svakodnevno četkanje.

Tijelo je srednje do veliko, grudi, ramena i leđa su masivni i mišićavi, noge su kratke i čvrste, šape okrugle. Rep je kratak i debeo.

Nos persijske mačke je kratak i širok, lice je otvoreno i izražajno, a uši su male i zaobljene, postavljene nisko i široko razdvojene na lobanji.

Oči su velike, okrugle i široko postavljene.

Ove mace su srednje do velike, tako da je mužijak težak do sedam kolograma, dok ženka ima do šest kilograma.

Karakter

Persijska mačka je druželjubiva, privržena vlasniku, lijepo se ponaša i prema drugim ljubimcima, voli da se mazi, ali uživa i na grebalici.

Smatraju ih tihim životinjama, kojima ne treba puno prostora i zbog toga su idealne kućne mačke.

persijska macka RomeoEbaloo from Pixabay
FOTO: RomeoEbaloo/Pixabay.com

Životni vijek

Životni vijek persijske mačke je između 10 i 15 godina, ali mogu da žive i duže. Naravno, kao i kod ostalih životnja na životni vijek utiču uslovi u kojima maca boravi, njega, ishrana i genetika.

Zanimljivosti

Prema Svjetskoj federaciji mačaka (WCF) sa izložbi se diskvalifikuju mačke sa bijelim mrljama ili bijelim prstima.

Na izložbama mačaka moguće je dobiti do 100 bodova, a persijska maca najviše bodova (po 30) može da “zaradi” na glavi i krznu, odnosno teksturi, dužini i boji dlake.

Izvor glavne fotografije: Barnabé Kaucic/Pixabay