Gojaznost kod papagaja? Da postoji! I papagaji, baš kao i druge životinje, poput pasa i mačaka, mogu da budu gojazni, a to je češća pojava kod papagaja koji se gaje kao kućni ljubimci, nego kod papagaja koji žive u prirodi.

Papagaji koji žive u prirodi su aktivniji, dosta lete, stalno su u potrazi za hranom, kako za sebe, tako i za svoje mlade i troše dosta energije, dok papagaji, koji su kućni ljubimci, uglavnom provode vrijeme u kavezu a i hrana im je uvijek dostupna.

Zbog toga su naši ljubimci podložniji debljanju i pa ne treba da čudi gojaznost kod papagaja, a prekomjerna težina može da izazove zdravstvene probleme. Bitno je da ih pravilno hranimo, da im dajemo kvalitetnu hranu, ali i da ih puštamo da lete po kući ili stanu. Važno je da budu aktivni. Biće zdraviji, ali biće i srećniji jer neće provoditi vrijeme zatvoreni u svoja “četiri zida”. Imaće priliku da istražuju okolinu i da se druže sa ukućanima.

Mnogi vlasnici ptica se u početku plaše da ih puste da lete po kući ili stanu jer misle da će ih teško vratiti u njihov dom, odnosno kavez. Zato je potrebno kada nabavite papagaja da se sa njim sprijateljite.

Kada ga donesete kući, dajte mu vremena da se navikne na novi prostor, polako mu prilazite i pričajte mu tihim glasom, poslije nekog vremena možete da otvorite vrata kaveza da mu polako priđete i da ga iznesete van. Ukoliko se uplaši, nemojte biti uporni, pokušajte za nekoliko sati ili sutradan. Kada uspijete u namjeri da ga uzmete, držite ga u ruci, neka se privikne na vas.

Kada se sprijateljite, stajaće vam na ramenu, moći ćete ga pustiti da leti po kući i na vaš poziv će vam se vratiti. Ovo se neće desiti preko noći, neki papagaji se brže sprijatelje (posebno oni koji su ručno hranjeni), ali uz volju ništa nije nemoguće i uskoro ćete imati savršenog ljubimca.

Izvor fotografije: Bernd Hildebrandt/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Tigrica – ljubimac kojeg možete da razmazite ali i naučite da govori