Tridesetak stanovnika ZOO vrta na Paliću je usvojeno zahvaljujući Programu usvajanja životinja na godinu dana a jedan mališan je za prvi rođendan od bake “dobio” lava.

Zoološki vrt na Paliću ponovo je pokrenuo Program usvajanja životinja na godinu dana za fizička i pravna lica, a novčana donacija će se koristiti za obogaćivanje životnog prostora usvojene životinje (pravljenje mjesta za odmor, sprave za igru, hranilica…), dok usvojitelji dobijaju tablu sa svojim imenom i porodičnu sezonsku kartu za ZOO vrt, prenosi subotica.com.

Jelena Toljagić, koordinatorka promotivnih i edukativnih aktivnosti, rekla je da su do sada usvojeni svi lavovi, tigrovi i leopardi, dva vuka, konji, marmoset majmuni, zebra, foka, alpaka, šimpanza, noj, rakun, medvjed, kakadu, dvogrba kamila i crveni kengur, a interesovanje ne jenjava i nakon dvije sedmice, zbog čega su oduševljeni. Jedna baka je usvojila lava za unuka.

“Uglavnom su to bila iznenađenja, da li za poklon ili su u tajnosti roditelji usvojili životinju deci, pa da se iznenade kada dođu u ZOO vrt i vide svoje ime pored životinje. Imali smo i jednu baku koja je unuku za prvi rođendan usvojila lava, tako da su imena usvojitelja pretežno mališani za koje je neko usvojio životinju”, rekla je Toljagićeva za portal subotica.com.

Ona je dodala da nakon što odaberu životinju, fizička lica potpisuju Sporazum o usvajanju na godinu dana, a minimalni iznos koji treba da uplate je 5.000 dinara (oko 82 KM). Prava lica takođe potpisuju Sporazum, ali se dele na dve kategorije u zavisnosti od životnje koju žele da usvoje, pa tako postoji srebrna za sitnije životinje, koje se mogu usvojiti za 20.000 pa do 50.000 dinara, i zlatna za krupnije životinje, za koje je potrebno donirati od 50.000 do 120.000 dinara.

Zoološki vrt Palić je osnovan 1950. godine i prostire se na 15 hektara, a ZOO vrtu je više od 150 vrsta životinja, kao i botanička bašta.

Izvor fotografije: birgl/Pixabay

Pratite nas: Facebook Instagram

Možda vas zanima: Kunići imaju 28 zuba i važno je da ih ravnomjerno troše