Kunići su prepoznatljivi po dugim ušima i sjekutićima. Imaju ukupno 28 zuba, sjekutića imaju četiri – dva donja i dva gornja.

Zubi su veoma važni za kunića. Koriste ih kada jedu, za istraživanje, čišćenje… a zubi im rastu tokom cijelog života. Gornji rastu oko dva milimetra nedjeljno, a donji nešto više i vetrinari ističu da je važno da se ravnomjerno troše.

Da bismo kuniću pomogli da troši ravnomjerno zubiće potrebno je da mu obezbijedimo odgovarajuću hranu, poput sijena, ali i grančice koje može da glođe.

Ipak, kod nekih kunića ni to nije dovoljno. Iz različitih razloga zubi ne rastu ravnomjerno i ne troše se ravnomjerno pa je potrebno da veterinar izvrši korekciju i ljubimcu omogući normalan život. Stručnjaci ne savjetuju da sami korigujemo zube kuniću jer su za to potrebni znanje i iskustvo, ali i odgovarajuća oprema. Ponekad se ovakvi zahvati rade i pod anestezijom.

Ishrana

Kunići jedu granule, ali to nije dovoljno da bi bili zdravi. Potrebno je da jedu sijeno koje im je poslastica, kao i zelenilo.

Njihovi drugari koji žive u prirodi hrane se travama i povrćem, pa se moramo potruditi da i kućnim ljubimcima obezbijedimo adekvatnu ishranu, a ona, kao što smo rekli, pored ostalog podrazumijeva razne vrste sijena.

Sijeno je bitno za dobru probavu, omogućiće kuniću neophodne količine minerala i vitamina, kao i masnoća. A, kao što smo rekli, jedenje sijena utiče i na trošenje zuba tako da su višestruke koristi od ove namirnice.

Sijeno treba uvijek da bude svježe, a kunić će izabrati ono što mu odgovara. Na jelovniku kunića treba da bude i svježe povrće, po mogućnosti da povremeno mijenjate vrste kako ne bi došlo avitaminoze, odnosno nedostatka nekog vitamina. Veterinari kažu da u jelovnik treba povremeno uvrstiti i povrće.

Izvor fotografije: PublicDomainPictures/Pixabay

Pratite nas: Facebook Instagram

Možda vas zanima: Tamara Đapa: Život sa zekom Boletom i psom Leom