Mnoge biljke su toksične i opasne za ljubimce i treba povesti računa da ne budu dostupne psima i mačkama, ali i drugim životinjama.

Ljubimce treba učiti da ne diraju biljke, ali svi znamo da su naši mali i veliki prijatelji nestašni i da se može desiti da otrgnu dio biljke i pojedu ili probaju zemlju kada prevrnu saksiju.

Brojne su biljke koje se nalaze na listi opasnih za ljubimce. Koliko će trovanje biti zavisi od nekoliko faktora kao što su količina pojedene biljke i težina životinje. Neće svi isto reagovati, ali ako primijetite otežano disanje ljubimca i povraćanje odvedite ga veterinaru.

Neke od otrovnih biljaka:

1. Оlеаnder

Predivni oleander je veoma toksičan, a neki ga ubrajaju u najotrovnije biljke i može da bude smrtonosan ako životinja pojede dio. Oleander sadrži nekoliko tipova otrova, a najopasniji su oleandrin i neriin.

Opasni su svi dijelovi biljke, a stručnjaci izdvajaju koru i lišće.

Blaži oblik trovanja dovodi do preskakanja srca i povraćanja, dok teži oblik dovodi i do smrti.

2. Fіladеndrоn

Filadendron je česta kućna biljka, nije zahtjevna za uzgoj i mnogi je imaju u svojim domovima, međutim, i ona je na listi opasnih i to zbog kalcijum oksalata. Nije opasna na dodir, ali ukoliko ljubimac pojede dio biljke može da dođe do otežanog disanja i povraćanja.

3. Kala

Kala, takođe, sadrži kalcijum okalat i ako životinja proguta dio biljke može da prouzrokuje oticanje i bol pri gutanju.

4. Lјіlјаn

Još jedna lijepa otrovna biljka – ljiljan. Nije svaka vrsta podjednako opasna, ali stručnjaci kažu da je ljiljan za mačke jedna od najotrovnijih biljaka. Ukoliko mačka pojede malo ljiljana može da dođe do otkazivanja jetre i bubrega.

5. Zlatni puzavac

Zlatni puzavac je vrsta bršljanja, dekorativna biljka koju mnogi imaju u svojim domovima. Ali, ovaj ukras je otrovan za ljubimca ukoliko ga pojede. Nakon konzumacije dolazi do problema sa disanjem.

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Kako spriječiti toplotni udar kod pasa i mačaka?