Sa ljetom i visokim temperaturama dolazi opasnost da ljubimci dobiju toplotni udar i zbog toga je potrebno da kuce i mace imaju adekvatne uslove i da ne dođu u situaciju da im se pregrije organizam.

Obezbijedite svježu vodu

mali žuti pas leži na travi pored posude za vodu
Ljubimac uvijek mora da ima svježu vodu FOTO: Iris Depiris/Pixabay

Kako biste osigurali da vaš pas ili mačka ljetne mjesece prežive bez posljedica pobrinite se da imaju uvijek svježu vodu u blizini (ne prehladnu kako ne bi dobili upalu ždrijela…), da vrijeme ne provode na direktnom suncu i da im obezbijedite kutak koji će biti dobro ventiliran i ukoliko je riječ o psima i mačkama koje borave u dvorištu da budu u dijelu koji je u hladu i da imaju dobro izolovanu kućicu. Za razliku od sunčanice do koje dolazi direktnom izlaganju suncu, toplotni udar znači pregrijavanje organizma i za to nije neophodan boravak na suncu.

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu

mačka leži na zidiću pored drveta
Mačke rjeđe od pasa dobijaju toplotni udar, ali treba biti oprezan jer i one vole sunce FOTO: Pixabay

Mnogi od vas koji imate pse suočavate se sa činjenicom da ljubimac uživa da leži i spava na suncu, ali to je u redu dok su niže temperature, međutim, ljeti vodite računa da se ne izlažu direktnom suncu od 11 do 17 časova. Ponekad je jedino rješenje da psa uvedete u kuću ili stan ili da u tom periodu boravi u boksu koji se nalazi u hladovini ili okružen zelenilom jer nekima jednostavno “ne možete objasniti” da boravak i izležavanje na suncu može da bude opasno. Sve je dobro dok ste vi pored njih da ih premjestite u hlad, ali čim se maknete na nekoliko minuta ili duže rizikujete da se vaš ljubimac vrati na omiljeno mjesto na suncu.

Mačke rjeđe od pasa dobijaju toplotni udar, ali i one vole da se izležavaju na suncu tako da morate da obratite pažnju i na njih.

Smanjite aktivnosti

Takođe, potrebno je da ljubimcima kada su visoke temperature smanjite aktivnosti i igru i trčanje ostavite za jutro ili veče kada su niže temperature.

Ne ostavljajte psa ili mačku u automobilu

Ako je vani temperatura 25 stepeni Celzijusovih u automobilu koji se nalazi na suncu za nekoliko minuta će biti 40 stepeni, a ako je vani temperatura 35 stepeni za desetak minuta u automobilu može biti i 50 stepeni. Boravak u zagrijanom automobilu može biti koban za ljubimca bez obrzira da li je malo prozor otvoren ili ne.

Simptomi toplotnog udara

Prekomjerno dahtanje

Otežano disanje

Povišena temperatura

Ubrzan rad srca

Tamniji jezik

Gubitak apetita

Malaksalost

Gubitak svijesti

Ako primijetite neke od simptoma kod vašeg ljubimca odvedite ga veterinaru. Ne koristite lijekove na svoju ruku. Ako su blaži simptomi rashladite psa ili mačku, premjestite ih u hladovinu i dajte im svježu vodu, ali ako vidite da im se uskoro ne poboljša stanje najbolji način da pomognete ljubimcu jeste da ga odvedete u veterinarsku ambulantu.

Izvor glavne fotografije: Gerd Altmann/Pixabay

Možda vas zanima: Dr Lukač o mačkama i sindromu pada s visine