Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Nagrađivana književnica Tanja Stupar – Trifunović mnoge je osvojila pisanom riječi, recitovanjem stihova, a nju je osvojio jedan Simo. Simo je mačak koji je u dom porodice Stupar – Trifunović došao kao želja njene kćerke ali i njena.

Kockice su se posložile i Simo je stigao u jedan dom u Banjaluci.

Tanja Stupar Trifunović - siva mačka leži na krevetu i grli igračku
Simo voli da pozira, ali i da se igra FOTO Privatna arhiva

Simo je ruska plava mačka, a zašto baš Simo otkriva naša sagovornica.

“Kćer je sa jedanaest godina željela ljubimca. Nagovarala nas je da joj kupimo papagaja, rekla sam nešto u stilu –  ali papagaja ne možeš maziti kao mačku. Ona je na to imala spreman odgovor da zapravo više želi mačku ali je mislila da ćemo lakše pristati na papagaja. Tako smo već bili uvučeni u priču o mački. Ta apstraktna mačka se pretvorila u vrlo konkretnog Simu”, počela je priču za portal Mojljubimac.net Tanja Stupar – Trifunović.

“Imali smo neke opcije. Ali ime Simo mu je odgovaralo. Trebao je biti Maks ali on jednostavno nije bio Maks”, kaže Stupar – Trifunovićeva i nastavlja priču o kućnom ljubimcu koji osvaja na prvi pogled:

“Ne mjauče puno, ima lijepo mazno krzno, voli da pije vodu iz česme i prilično je krupan. Ko voli ćutljive i pomalo ćudljive mačke to je to.  Simo je svoj. I lijen. Voli da jede i spava. I isprobava sve krevete, kaučeve i stolice po kući. Voli i da ulazi u ormare i tu spava. Najgore je što se izvještio u otvaranju ovih sa kliznim vratima.  Ima fetiš na spavanje u odjeći.”

Simo ima svoj ritam, uživa u životu, a za sreću su mu dovoljni njegovi ljudi. Nije baš druželjubiv kada je riječ o drugim životinjama i ljudima.

“Voli svoje kućne ljude i ima neku čudnu selekciju po kojoj ponekog gosta zavoli ukoliko ga ne gnjavi previše”, kaže Tanja Stupar – Trifunović.

siva ruska mačka leži na stolici
Simo ne uživa u društvu drugih maca, želi svu pažnju porodice za sebe FOTO Privatna arhiva

Stupar – Trifunovićeva je nekada donosila kući napuštene životinje, postajale su njeni ljubimci, međutim, sada Simo odlučuje o tome, a on kaže: “Ja sam jedini kojeg možete da volite, ja sam vam dovoljan.”.

“Pokušala sam jednom da udomim macu i od kad je Simo tu ali njemu se to nije nimalo dopalo pa smo jednom lijepom, narandžastom mačetu morali naći drugi dom”, kaže Tanja i prisjeća se Cileta i Artura koji su, nekada, prije Sime bili dio njenog života:

“Imala sam ljubimce i to one koje sam donosila kući. Najduže su se zadržali Cile i Artur. Takođe mačci. Cile je bio pametan i umiljat mačak. Artur je imao nešto pomalo zastraušujuće ljudsko u pogledu. Svi ljubitelji mačaka pa i ja misle da ih one razumiju. Kada mi je ovo priznao kolega,  ozbiljan čovjek u ozbiljnim godinama, bilo mi je lakše. Za svakog od njih pa i sada za Simu bila sam sigurna da me razumije.  Negdje sam pročitala izreku kako kuća postaje dom tek sa mačkom u njoj i ima nešto u tome. Mačke ne samo da čine kuću domom one postaju njegove gospodarice. Zanimljiv mi je način kako se odnose prema prostoru i koliko su vješte u postavljanju granica.”

Kako je Simo dobio pjesmu

Tanja Stupar Trifunović, književnica rođena u Zadru, sa adresom stanovanja u Banjaluci, diplomirala je na Filološkom fakultetu na Odseku za srpski jezik i književnost u gradu na Vrbasu. Pisanje je njen život, uživa u tome, a sudeći po nagrama i reakcijama čitalaca to veoma dobro radi. Do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman “More je bilo mirno” sa Tatjanom Vidojević. Njena djela su prevođena na engleski, španski, bugarski, mađarski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski jezik, a dobila je i niz nagrada. Može da se pohvali Nagradom Evropske unije za književnost za roman ’’Satovi u majčinoj sobi’’. Njena zbirka pjesama „Razmnožavanje domaćih životnja“ nagrađena je Nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku i nagradom „Risto Ratković“ za najbolju knjigu poezije u regionu. Roman „Otkako sam kupila labuda“ nagrađen je Vitalovom nagradom.

Za jednu pjesmu inspiracija je bio i Simo.

“Mačke su mi generalno insprativne. Nisam pisala o Simi dok mi se nije javila književnica Ana Marija Grbić koja je pravila antologiju pjesama o ljubimcima i tada sam napisala pjesmu posvećenu Simi. Nisam baš neko ko rado radi na zadatu temu, ali eto ipak je nešto ispalo. Nije da on nije inspirativan, ali više me inspiriše na raznježena obraćanja njemu za koja moja kćer tvrdi da su vrlo neprijatna za slušanje”, kaže Tanja Stupar – Trifunović, na kraju razgovora za portal Mojljubimac.net i okreće se porodici, pisanju, prijateljima i naravno Simi.

Pratite nas: Facebook Instagram

Možda vas zanima: Kako spriječiti toplotni udar kod pasa i mačaka?