Mali slatki pas, koji je nestao kao štene, nakon više od decenije ponovo je u zagrljaju svoje porodice.

Priča stiže iz Engleske gdje je tromjesečno štene Krampet nestalo iz vrta porodične kuće dok se igralo sa drugim psom Tedijem. Njihova vlasnica Sara Kovel je u susjednom vrtu čuvala konje i kada se vratila jednog psa nije bilo. Ona i njena porodica su ju tražili, nudili su i nagradu za onog ko ju pronađe, međutim, potraga je bila bezuspješna i Sara, njen suprug i kćerke su nakon godinu dana prestali da se nadaju da će svog ljubimca ikada vidjeti.

“Bilo mi je teško vjerovati da je odlutala. Bila je veoma vezana za starijeg psa i nikada nije tako nešto učinila”, rekla je Sara Kovel, a prenosi “Mirror“.

Međutim, 12. juna Kovelovi su bili šokirani kada im je iz veterinarske stanice javljeno da je njihov pas pronađen na golf terenu, svega nekoliko kilometara od njihove kuće i to 11 godina nakon što je nestao. Identifikovan je zahvaljujući mikročipu.

“Moja prva reakcija je bila nevjerica. Pomalo je čudesno da se vratila u naše živote”, priznaje Sara i dodaje da nije bila sigurna da će prepoznati Krampet ali kada je počela da maše repićem sve je bilo jasno.

Bilo je to njihovo nestalo štene. Sreći nije bilo kraja, ali ubrzo je uslijedilo razočarenje.

“Mislili samo da ju je neko uzeo i nadali smo se da će paziti na nju, ali to se nije desilo. Osjećam da su je odbacili, očigledno je imala štenad, potrebna joj je medicinska njega i ne izgleda kao da je ikada vidjela veterinara”, priča Sara i dodaje:

“Uši su joj bile inficirane, operisana je, ali je potpuno gluva. Da je ranije odvedena veterinaru to se ne bi desilo jer se problem prilično lako mogao riješiti. Sada će morati do kraja života da bude na steroidima.”

Ipak, Sara ističe da je Krampet i dalje dobre naravi i da je prijateljski raspoložena.

Izvor glavne fotografije/ilustracija: Frauke Riether/Pixabay

Možda vas zanima: Kako spriječiti toplotni udar kod pasa i mačaka?