Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

“Znamo” da mačke imaju devet života, da vole sa visine da posmatraju okolinu i da u tome uživaju, međutim, ponekad padnu i povrijede se. Kod mačaka je poznat sindrom pada sa visine.

Desi se da maca padne sa prozora, balkona… da padne sa ormara ukoliko je u kući ili stanu, a jedna čitateljka nam je ispričala kako je njena maca slomila grudnu kost prilikom pada u stanu. Ni njoj, a ni veterinaru, kod kojeg je odnijela mačku na pregled, nije jasno kako je mačka zadobila tako ozbiljnu povredu.

“To je rijedak primjer. Kod mačaka je opisan problem – sindrom pada sa visine i to se najčešće dešava mačkama koje žive u stambenim zgradama. Nije isto kada padnu sa prvog i šestog sprata. U zavisnosti od visine, od toga kako se dočekaju zavisi da li će se povrijediti ili ne”, rekao je Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka iz Veterinarske ambulante MIM COOP iz Banjaluke za portal Mojljubimac.net.

Na sreću ozbiljnije povrede se ne dešavaju često i mačke odmah nastave da se igraju ili se vrate da posmatraju okolinu.

“Mačke su jako spretne i u velikom procentu se neće desiti katastrofalne povrede. Međutim, kod nespretnijih maca se desi da prilikom pada dođe do loma očnjaka, može da se desi uganuće, zavisno od starosti može da dođe do rupture prije nego do frakture. Eventualno ako životinja ima slabost određenih dijelova tijela može se desiti da se povrijedi, ali kao što sam rekao mačke su jako spretne i nekada im se ne desi ništa iako padnu sa trećeg sprata”, ističe dr Bojan Lukač.

Da li će se maca prilikom pada povrijediti ili ne zavisi i od toga da li ima nešto što bi joj ublažilo pad. Bilo kako bilo, čak i ako se povrijede ponovo će nastaviti da se penju. One jednostavno u tome uživaju.

Izvor fotografije: Instagram dr.bojanlukac

Možda vas zanima: Zašto mačka ima vertikalne zjenice?