Mačke vole da spavaju. Nisu uvijek u dubokom snu, na oprezu su, a istraživanja pokazuju da uglavnom spavaju između 16 i 20 sati dnevno.

Naravno, to ne znači da će svaka mačka toliko spavati. Jedna čitateljka portala Mojljubimac.net, koja ima dvije mačke, kaže da jedna maca upravo toliko spava, dok druga “ne spava ni kada treba”. Kao i ljudi, i životinje su posebne i ne možemo ih staviti u kalup. Ali, ako gledamo prosjek možemo da kažemo da su mace spavalice.

Stručnjaci za ponašanje mačaka potrebu za više sna objašnjavaju činjenicom da nisu uvijek bile pripitomljene i da su morale da se bore za hranu. Kako bi noću bile spremne za lov i imale dovoljno energije da tragaju za hranom morale su da spavaju duže.

Sada mace, koje su kućni ljubimci, ne idu u lov da bi preživjele, ali geni čine svoje tako da uglavnom vole duže da spavaju.

Ipak, to ne znači da vaš ljubimac ne može naučiti da prati vaš ritam i da bude aktivniji danju, da se druži sa ukućanima, drugim ljubimcima… Mace vole i da se igraju, vole da posmatraju okolinu tako da ćete ju često vidjeti kako sjedi na drvetu, prozoru, balkonu ili nekom uzvišenju i uživa u pogledu.

Izvor fotografije: KatinkavomWolfenmond/Pixabay

Možda vas zanima: Mačke nam pomažu da se osjećamo bolje