Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Kristina i Dragan Moconja su nas bezbroj puta oduševili muzičkim umijećem, nastupima sa “Rock simfonijom”, “Palladio string quartetom”… a sada upoznajemo jednu drugu stranu mladih i uspješnih Banjalučana i to onu koja otkriva njihovu ljubav prema životinjama. Nekada kornjačama, a sada jednom malom Akiju.

Oboje smo za prvog ljubimca birali kornjače. Iako se u to vrijeme nismo poznavali, izabrali smo slična imena. Dragan je imao Milorada a ja Mitra. Mitar je imao kraći životni vijek dok nas je Milorad propratio čak i u početku zajedničog života i vjerno bio dio notnog teksta za vrijeme vježbanja instrumenta”, počinje priču Kristina za portal Mojljubimac.net.

Dragan Moconja1
Dragan Moconja kaže da je Aki uživa u svim aktivnostima u kojima je uključena cijela porodica FOTO: Privatna arhiva

Moconje sada imaju psa Akija, koji je bio prvenstveno želja njihove kćerke Lune.

“Aki je jorkširski terijer. Bio je želja našeg najmlađeg člana porodice, ali i moja, dok je mama bila malo protiv iz raznih kućanskih razloga. Igrom slučaja u društvu smo imali istu rasu pa je mama popustila i tako je Aki ušao u naš život kao Lunin rođendanski poklon. Sada je već ravnopravni član porodice Moconja”, kaže Dragan, a na pitanje kako je Aki dobio ime odgovara:

“Ime Aki je kompromis. Luna je željela da ga nazove Aleksa, ali smo se složili da nije adekvatno ime za psa (čitaj imena kornjača: Milorad i Mitar) 😄 pa smo se našli na pola puta sa dogovorom da će se zvati Aki.”

Iako terijeri nisu previše mazni, ljubimac porodice Moconja ima “svoj” karakter.

pas i djevojčica leže na krevetu
Aki uživa u maženju

“Aki je ‘poklekao’. Najviše na svijetu uživa u maženju. I fenu! A kada je riječ o aktivnostima voli bilo koju koja podrazumijeva da je cijela porodica na okupu”, kaže Dragan, a na pitanje kako Aki reaguje na muziku, Moconje odgovaraju:

“Ne reaguje. Navikao je. 😆”

Rekli ste nam da je Aki ravnopravan član porodice, šta to znači u vašem slučaju?

“To znači da je sa nama svuda i stalno. Sve aktivnosti obuhvataju njegovo prisustvo. Kada je nemoguće da ide sa nama, ukoliko nas nema cijeli dan, Akija vodimo kod bake. Drugo dijete je u pitanju. Čak smo u stanju da mu ustupimo dio kreveta jer nam je žao ponekad da ga pomjerimo”, kaže Dragan.

Aki je divan pas, ali ponekad zna da naljuti članove porodice.

“Ima situacija, ali je mirenje već nakon 10 minuta. Najviše nas ljuti kada pokušava da dominira prostorom, a to nije opcija. Najsmješnije situacije su kada Dragan krene da raspremi krevet a Aki sa kreveta ustaje i doslovno gunđajući silazi i ljutito liježe u hodnik i dalje gunađajući”, dodaje Kristina.

Moconje kažu da Aki i jeste i nije promijenio njihove živote.

“U našoj porodici ljubavi na pretek, stvarno je nikada ne manjka, pa se Aki samo uklopio kao dio slagalice. Jedina promjena koja je pravi ‘meltdown’ je svaki njegov preushićeni doček. Nije bitno da li nas nema pet minuta ili pet sati, njegova radost je nevjerovatna”, kaže Kristina.

S obzirom da imaju dijete, pitali smo Kristinu koliko je za djecu bitno odrastanje uz ljubimca:

“Bitno je iz više razloga. Od higijenskih razloga do sticanja odgovornosti. Ne bih ulazila u detalje jer ima roditelja koji prosto nisu za tu opciju. Mi smo ipak, sa strane ljubavi i zajedničkog odnosi hranjenja, maženja i paženja – za.”

“Težimo napretku i realizaciji nemogućeg”

Dragan i Kristina Moconja
Dragan i Kristina Moconja spajaju klasičnu i rock muziku i znanje prenose mlađima

Kristina i Dragan Moconja su duo u životu, ali i u muzici koja je dio njih od djetinjstva. Spajaju klasičnu i rock muziku i oduševljavaju zajedničkim nastupima. Članovi su nekoliko bendova, a “Rock simfonija“, koja je okupila 50-ak fantastičnih muzičara, bila je njihova ideja. Dragan je gitarista u “Rock simfoniji”, bendovima “Tupas Mene” i “Fjužna pruga”, a Kristina svira violu u “Rock simfoniji, član je “Palladio string quarteta” a i nastavnik i profesor muzičke kulture je u Modernoj muzičkoj školi. Znanje na mlade u istoj školi prenosi i Dragan. Zanimalo nas je koliko su djeca zainteresovana za rock i klasičnu muziku.

“Zainteresovanih ima svakako. Barem za sada. To su sve stvari koje djeca vuku iz okruženja i od roditelja. Dokle god djeca vole muziku a ne žele da se bave njom samo radi izvršavanja neke dodatne obaveze, muzika će imati smisla. Za sada smo zadovoljni odzivom obzirom na okolnosti, ali se svakako nadamo pojačanju”, kaže Dragan.

Kod njega i Kristine je muzika dio svakodnevice. Rade probe, kažu da je mnogo novog materijala i ideja i da samo čekaju pravi momenat da ih predstave javnosti. Jedan od projekata na koji svakako mogu da budu ponosni je “Rock simfonija”.

“Rock simfonija je premašila naše želje. Zamišljena je kao muzički projekat koji će se izvesti jednom, zadovoljiti naše muzičke apetite i ostaviti lijepu uspomenu. Rock simfonija stasava i raste, ponekad van našeg dometa. Pretpostavljamo da su to čari umjetnostii same muzike. Planova je mnogo. Trenutno samo priželjkujemo koncerte. U svakom slučaju, težimo ka napretku i realizaciji nemogućeg”, ističe Kristina.

Možda vas zanima: Šta treba da znate kada u stan dovedete štene