Mnoge porodice, uglavnom na nagovor djece, odlučuju se da u svoj dom po prvi put dovedu štene.To je radostan trenutak, kako za djecu tako i za odrasle. Međutim, on može da donese i brojna iznenađenja, kako prijatna tako i ona manje prijatna. Na sve to treba da se spremite kao na primjer da će vam omiljeni tepih biti zaprljan, jastuk na kojem popodne drijemate izgrižen a nerijetko i neke tenisice koje baš volite.

Da bismo vam olakšali privikavanje na novog sustanara, donosimo nekoliko korisnih savjeta:

pas spava
I kada bude imao svoj kutak, često ćete štene zateći na svom krevetu FOTO: Jan Thorpe from Pixabay

1. Posebna korpa ili kutak za štene

Štenetu, već na početku, trebalo bi odrediti njegovo mjesto u stanu. To je mjesto gdje spava i odmara, sa korpom, ležajem ili krpenom prostirkom. Ukoliko zbog posla i obaveza, veći dio dana niste u stanu, sigurni smo da ćete željeti da vaše štene boravi najviše u kutku koji je njemu namijenjen. I pored dobre pripreme, očekujte da vaš psić sam istražuje po kući i traži za sebe najudobnije mjesto.

2. Hrana i voda

Nemojte na početku eksperimentisati sa hranom, dajte mu onu hranu na koju je već štene naviknuto. Nova vrsta hrane može da uznemiri njegov želudac a onda i vas, jer ćete imati neugodne podsjetnike svuda po stanu. Odredite mjesto u stanu za činije sa hranom i vodom. Potrudite se da pas uvijek ima svježu vodu. I naoružajte se ubrusima, upijajućim krpama jer sa štenetom iznenađenja su uvijek moguća.

3. Igračke

Ukoliko ne želite da štene grize vaše stvari, nabavite mu igračke. Gumene koske i razne igračke koje su u ponudi u radnjama, dobro će doći vašem ljubimcu da energiju potroši i zanima se, a i vi ćete uživati gledajući kako se igra.

pas i cipela
Kupite psu igračke da se ne igra sa vašom obućom FOTO: BSthinker-from-Pixabay

4. Ogradice za psa i zabranjena teritorija

Naučili ste svoje dijete pravilima, naučite i štene. Neka odmalena zna koja je teritorija njemu dozvoljena a koja nije. Ukoliko imate i malo dijete a i štene, ogradice su najbolje rješenje da zaštitite i jedno i drugo. Mala djeca bi se neprestano igrala sa štenetom, a to remeti njegov ritam spavanja i odmor.

5. Navikavanje na obavljanje nužde

Taj dio je i najneugodniji jer štene morate da naviknete da nuždu obavlja samo kad je na otvorenom prostoru . Dok to ne uspijete, budite spremni da će vam tepisi i prostirke da “stradaju”. Neka svi članovi porodice budu uključeni u proces čišćenja. Ovo je odličan način da djecu naučite da preuzimaju odgovornost i da brinu za svog ljubimca. Kad donesete štene u kuću, ne privikava se samo ono na vas i novi ambijent već i vi na njega. Zato vam želimo mnogo sreće i strpljenja, na kraju ćete svi biti zadovoljni.

Izvor glavne fotografije:Kevin Phillips from Pixabay

Možda vas zanima: Krpelji mogu da budu fatalni za životinje, na vrijeme zaštitite ljubimce