Sve vlasnike pasa zanima šta njihov ljubimac radi kada ostane sam u stanu ili kući, kako se osjeća, pitaju se da li mu je dosadno… a naučnici su istražili u kojoj prostoriji su psi najviše uznemireni kada su sami. Odgovor koji su dobili je spavaća soba.

U istraživanju, koje je obuhvatilo 1.000 pasa i pet rasa a koje je sproveo Comparethemarket, korišteni su monitori srčanog ritma koji su pratili gdje se psi najlagodnije osjećaju a koja mjesta loše utiču na njihovo zdravlje. Naučnici u Velikoj Britaniji su došli do saznanja da im se puls povećao 47,2 odsto kada su boravili u spavaćoj sobi, prenosi portal www.countryliving.com, i navodi da su se najprijatnije osjećali u kuhinji (71,2 otkucaja u minuti) i u dnevnoj sobi (71,8 otkucaja u minuti). Smatra se da psi ove prostorije vole jer u njima jedu ili se maze sa ukućanima i boravak u njima povezuju sa lijepim osjećajima.

Veterinar Herder Venkat kaže da se psi mogu zbuniti ako ostanu u spavaćoj sobi jer znaju da njihovi vlasnici ovaj prostor koriste samo za spavanje.

Više od trećine pasa (36 odsto), koji su učestvovali u istraživanju, ostajalo je samo 5,7 sati dnevno.

Veoma je teško organizovati aktivnosti i životne obaveze, često i nemoguće, tako da pas ne ostaje sam u kući i zato su u znatno boljem položaju ljubimaci koji u domu žive sa još jednim ili više pasa, macom ili nekom drugom životinjom. Nisu usamljeni, mogu da se igraju i nije im dosadno.

Izvor fotografije: Adriana Morales/Pixabay.com

Možda vas zanima: Mačke nam pomažu da se osjećamo bolje