Stručnjaci pokušavaju da daju odgovore na brojna pitanja kada je riječ o ponašanju pasa i smatraju da psi zavijaju kada neko u blizini pjeva jer na taj način pokušavaju da se druže sa ljudima.

Zašto psi zavijaju?

“Psi imaju genetski kod zbog kojeg imaju predispozicije da zavijaju baš kao i njihovi preci vukovi. Haskiji su poznati po zavijanju i po snimcima na YouTubeu čini se da doslovno pjevaju. Druge pasmine zavijanjem daju do znanja da su uzbuđene i to je zapravo njihov način da pokažu da su društvena bića i da žele da se druže”, rekla je Ana Veb, stručnjak za ishranu i ponašanje pasa za portal www.teamdogs.co.uk

Psima je zavijanje i način komunikacije s drugim životinjama, ali to rade i zbog zabave, a ponekad tako iskazuju anksioznost, ističe Vebova, a prenosi Index.hr.

Da je zavijanje način kojim psi pokazuju anksioznost smatra i Dejv Tvidl, klinički direktor u Natures Vet grupi.

“Ako niste sigurni da li je vaš uznemiren pogledajte okruženje. Ako na primjer, laje dok je vani ili u kući dok se pomjera namještaj ili dok je u kuću puno gostiju može da dovede do stresne situacije. Prva stvar koju treba da uradite ako mislite da je vaš pas nervozan je da uklonite izvor njegove nervoze”, kaže Tvidl.

Izvor fotografije: Pixabay.com

Možda vas zanima: Nakon smrti psa “hiljadu pitanja”, a jedno od njih je kada je vrijeme za novog