Smrt ljubimca nije lako podnijeti. Često u takvim situacijama imate osjećaj kao da je preminuo član porodice i to je normalno, jer pas i jeste dio porodice. Osim žaljenja, pitanja da li ste mogli da uradite nešto što bi doprinijelo produženju života, javlja se pitanje da li i kada nabaviti novog ljubimca.

I naučnici pokušavaju da odgovore na ovo pitanje, ali sve je individualno. Mnogi od onih koji su se našli u ovakvoj situaciji sigurno su pomislili “pas više nikada u kuću” ali taj osjećaj traje kratko – do susreta sa novom malom ili velikom slatkom njuškicom.

Mjeseci, nekada i godine su potrebne da se preboli ljubimac, zauvijek će ostati u našim mislima, ali malo lakše je onim vlasnicima koji imaju dva ili više pasa. I tada će tugovati, ali ne kao kada odjednom ne čuju “vau, vau” u svom domu ili dvorištu, kada vide povodac, posudu za hranu i kada ih sve podsjeća na ljubimca koji je bio prijatelj za cijeli život.

“Psi imaju nemjerljivu vrijednost za ljude, uglavnom kao socijalni partneri. Oni se vežu za svoje ljude, posebno za djecu”, ističe njemački psiholog Zilke Vehsung, a prenose njemački mediji.

Psiholog i profesorica Andrea Bec kaže da najteži dio u vezi s gubitkom člana porodice ili kućnog ljubimca uglavnom prođe za šest mjeseci do godine dana, ali pitanje je kada je vrijeme za novog psa.

“Kada nabaviti drugog psa pitanje je koje zavisi od emocionalnog stanja pojedinca i idealno bi ga bilo razmatrati kada prođe najteži dio tugovanja”, kaže Becova i dodaje da je najbolji savjet da svako sluša intuiciju.

Upravo je to uradila Kerstin Zibert iz Berlina koja je tri sedmice nakon smrti mješanke Ilvi udomila Lukumona. Došao je iz azila baš kao i njen prethodni ljubimac.

Zibertova je istakla da joj Ilvi nedostaje, ali “da je svaki pas vrijedan ljubavi i da je zato ponudila dom drugom psu kojem je potreban dom”. Ona i njen partner su jedni od onih koji dom pružaju starijim psima.

Izvor fotografije: Ilona Krijgsman/Pixabay

Možda vas zanima: U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom