Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Draganu Svitlicu znamo kao košarkašicu koja je s uspjehom nosila dresove banjalučkih, ali i inostranih klubova i uspješnog trenera, ali Dragana je i ljubitelj životinja.

Sada su dio njenog života tri mačke, a maca je bila i prvi ljubimac poznate Banjalučanke.

“Moj prvi ljubimac bila je maca koja nam je dolutala iz šume u dvorište. Nahranili smo je, dali joj ime Cicko i postala je dio naših života. Dopuštala mi je da je kupam, sušim fenom, parfemišem, češljam… Svaki dan me pratila do autobuske stanice i čekala na autobuskoj kad sam se vraćala iz škole. Imala je svoju košaricu za spavanje i svoj prekrivač“, počela je Svitlica priču za portal Mojljubimac.net i dodala:

„Ubrzo potom, tata nam je doveo kući preslatkog debeljucu od šteneta. Dali smo mu ime Bleki. Njih dvojica su zajedno odrastali i pravili komediju po dvorištu. Omiljena igra im je bila da Bleki uzme u čeljust Cicka i da ga nosi po dvorištu i on da se pravi ‘mrtav’“.

PORUKA ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU O LJUBIMCU

DOZVOLITE SEBI TU LJUBAV. DOBIĆETE PUNO TOGA NEOČEKIVANOG, PREDIVNOG, KAŽE SVITLICA

Sada komediju po dvorištu prave Fićo, Šara i Divljo.

dvije bijelo - sive mačke leže
Svaka mačka ima poseban karakter

“Fićo je najstariji. On je poprilično namćorasta mačka. Mazi se isključivo kad njemu odgovara, preostalo vrijeme sam na ignore. Hladno me kulira. Divljo je razigran. Voli da se mazi i sav je nekako kao pufnica. Ima predivnu, nježnu energiju, dok Šara najviše voli da “priča”. I on je oprezan, nije baš povjerljiv s ljudima. S onima koje poznaje se mazi, igra, ali ako te ne poznaje ima svoju sigurnu distancu”, kaže Svitlica i dodaje:

“Divljo i Šara vole da se druže, maze, spavaju zajedno. Divljo dođe kao veliki brat Šari. Dok je Fićo ljubomoran na njih i stalno im obilježava svoju teritoriju, i ne da im prići. Sa njima je najzanimljivija Fićina ljubomora. Svaki put kad se posveti pažnja Divlji i Šari u njegovom prisustvu, on pokazuje svoj stav i počinje dvodnevno ignorisanje.”

sivo bijela mačka sjedi pored prozora
Nije baš raspoložen za slikanje FOTO Privatna arhiva

Na pitanje kako se mačke slažu sa psima dobili smo kraktak i jasan odgovor “Nikako”, ali uslijedilo je i pojašnjenje:

“Kada je Fićo bio mali slučajno ga je napao pas i ‘razrezao’ mu stomak. I sad sva trojica bježe od pasa. Pokušali smo da ih socijalizujemo ali nije išlo.”

Ljubimci su divna bića, koja unose radost u živote ljudi, a Dragana nam otkriva šta njene mace njoj donose.

“Ljubav. Puno ljubavi, razigranosti, sreće, nježnosti. Svaki put kad pogledam svoje mace, obraduju me, izmame mi osmijeh, kakav god dan da imam”, ističe Dragana, koja ne samo da voli svoje ljubimce već i druge životinje.

Posebno je osjeljiva na napuštene mace, pse…

“Probude mi empatiju. Kada ih vidim napuštene, Idem im po hranu i hranim ih na ulici. Probude mi empatiju”, kaže Dragana Svitlica za portal Mojljubimac.net.

Dragana Svitlica predvodila Orlove do tri trofeja

Dragana Svitlica
Dragana Svitlica uspješna i kao košarkašica i kao trener FOTO ŽKK Orlovi

Dragana Svitlica je jedna od onih koja je obilježila sportsku godinu u BiH. Košarkašice banjalučkih Orlova je predvodila do titule šampiona BiH te trofeja u Kupu RS i Kupu BiH. Bila je odličan trener, psiholog, prijatelj, a ponekad i saigračica.

Svitlica je osim dresa Orlova, nosila dres Mladog Krajišnika u kojem je počela košarkašku karijeru, a sa uspjehom je igrala i za španske klubove Celtu Vigo, u koju je došla sa 18 godina, Uni-Cajacanrias Santa Cruz, CD Zamarat i Embutidos Pajariel Bembibre, Slobodu iz Novog Grada, mađarske ekipe Atomeromu i MTK Budapest i poljsku ekipu Sleza Wroclaw.

Možda vas zanima: Mačke nam pomažu da se osjećamo bolje