Čistači su važni stanovnici akvarijuma i ukoliko imate ili planirate da u domu napravite vodeni svijet i ove ribice su vam potrebne.

Možda nisu atraktivne kao gupike ili borac ali su veoma korisne i doprinose čistoći akvarijuma a samim tim i zdravlju ostalih ribica.

Postoje čistači stakla i čistači dna, koji se hrane ostacima hrane koja padne na dno te raznim otpadom koji nađu. Uklanjaju naslage algi koje se nakupljaju po lišću biljaka ili staklu.

Neki od čistača su Masgurnus koji je hladnovodna ribica, a postoje i toplovodni čistači Corydoras julii, Corydoras panda…

Kod nas su česti čistači iz roda slatkovodnih somova Corydoras. Kada je riječ o vrsti Misgurnus anguillicaudatus ove ribice čiste dno, ali i idu na površinu i može se desiti da iskoči iz akvarijuma. Zbog toga obratite pažnju na poklopac akvarijuma i držite ga uvijek zatvorenog.

“Ali, ako ribica iskoči, velika je šansa da će na suhom preživjeti i dva do tri dana. Naime, kad se nađe van vode, ova ribica aktivira prirodni mehanizam zaštite – izluči sluz koja joj prekrije tijelo, te tako hibernira dok se ponovno ne nađe u vodi. Što je temperatura niža, duže će preživjeti u hibernaciji”, navodi veterinar Pet centra.

Ukoliko nemate dovoljno iskustva u akvaristici, prilikom kupovine svake vrste ribice raspitajte se kakva joj voda odgovara, temperatura i kako se slaže sa stanovnicima akvarijuma koje već imate.  Tako ćete izbjeći mogućnost da ribice napadaju jedna drugu ili da joj se zbog neadekvatnih uslova smanji životni vijek.

Zanimljivosti

–          Životni vijek Misgurnusa je oko 10 godina

–          Misgurnus anguillicaudatus može da preživi i u toplijim vodama, ali tada će živjeti znatno manje – četiri ili manje godina

–          Misgurnus anguillicaudatus je poznata kao ribica koja se slaže sa zlatnim ribicama

–          Čistači su aktivniji u većem akvarijumu i ako ih je više, dok ako su usamljeni mogu i da se skrivaju

–          Corydoras panda naraste do pet centimetara

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Možda vas zanima: Borac – ratoborna ribica, čarobnih boja