Sijamska riba borac poznata samo kao borac, jedna je od najljepših ribica. Ukras svakog vodenog doma, ali i ribica koja može da bude opasna po druge stanovnike akvarijuma.

Borci su dvodihalice. Njihovi preci potiču iz mirnih i lagano plovećih voda jugoistočne Azije, Vijetnama i Tajlanda i u prirodi žive u plitkim vodama. Međutim, danas su primjerci sijamskog borca (latinski Betta splendens) koje viđamo u akvarijumima širom svijeta uglavnom hibridne varijante Betta splendensa. Stručnjaci kažu da ne bismo imali ribice sa tako dugim lijepim perajima da borci dolaze iz svojih prirodnih sredina.

Izgled borca

zelenkasta ženka ribice borac
Ženka imaju znatno manja peraja od mužjaka, a nemaju i jarke boje FOTO: Wikipedia.org

Borac je ribica duga oko šest centimetara. Intenzivne boje su rezervisane za mužjake, koje možemo vidjeti u crvenoj – plavoj varijanti, u plavoj, crvenoj i žutoj boji, neki primjerci su ljubičasti…. Svaki je poseban na svoj način i s ponosom krstari akvarijumom.

Za razliku od mužjaka, ženke su sa zantno manjim perajima i “bez” boje. Iako su uzgajivači pokušali i njih da “oboje” (neki su uspjeli), ženke su uglavnom sive i zelenkaste boje.

Borac je borac

Kako samo ime kaže borac je borac i umije da bude neprijateljski raspoložen prema drugim ribicama, posebno prema mužjacima iste vrste. Zato pazite, nikada dva mužjaka ne stavljajte u isti akvarijum jer šanse da oba prežive skoro da ne postoje. U nekim dijelovima svijeta, kao što je Tajland, postoje čak i borbe boraca.

Ženke su manje agresivne i one mogu da imaju društvo svoje vrste, a stručnjaci preporučuju četiri ženke na jednog mužjaka za “mir u kući” jer mužjak može i da ubije ženku.

Borce ne bi trebalo držati u akavrijumu sa agresivnim ribicama i ribicama koje vole da čupkaju peraja drugarima. Zbog toga je preporuka da se prilikom kupovine ribica raspitate s kojim vrstama koja ribica može da živi.

Uslovi u akvarijumu

riba borac sa žuto plavim perajima
Borac oduševljava bojama FOTO: Rethinktwice/Pixabay

Borcu je potreban akvarijum od 20 litara, filter, grijač – temperatura od 24 do 26 stepeni Celzijusovih, s tim što se preporučuje dva tri stepena viša temperatura za vrijeme mriještenja. Ovoj ribici prija boravak u akvarijumu u kojem ima biljaka.

Izvor glavne fotografije: endri yana yana/Pixabay

Možda vas zanima: I ribicama je potrebna njega – čišćenje akvarijuma