Sipina kost je dodatak ishrani papagaja i donosi višestruke benefite našim ljubimcima.

Svi znamo da je pravilna ishrana važna za zdravlje i dug život svih životinja, a pored uobičajene hrane za papagaje, njima su potrebni i dodaci u koje ubrajamo sipinu kost.

Sipina kost, koja se nekada koristila u izradi nakita, potiče od prave sipe i danas je najčešće vezujemo za ishranu ljubimaca. Ova poslastica je prirodan izvor kalcijuma, koji je pticama neophodan za pravilan rad nervnog sistema, a sadrži još neke minerale, proteine, sirovu mast, sirova vlakna…

Osim za rad nervnog sistema sipina kost pomaže da ptica ojača kosti, da snese jaja sa čvršćom ljuskom, ali i da oštri ravnomjerno kljun.

Sipina kost nije samo izvor neophodnih sastojaka, već je i zabava za pticu tako da ćete ju često vidjeti kako kljucka kost koja je zakačena za rešetke kaveza.

Sipa

1280px Sepia officinalis aquarium
Foto: wikipedia.org

Sipe (Sepiida) se ubraja u red morskih životinja iz klase glavonožaca, koje se mogu naći širom svijeta. Žive u Sredozemnom moru, Jadranskom moru, Aziji…
Tijelo sipe je simetrično i podijeljeno na glavu i trup. Glava je od trupa odvojena tankim vratom. Tijelo joj je sa gornje strane prekriveno plaštom a sa donje strane ima otvoren lijevak koji vodi u šupljinu plašta. Plašt je uz ivicu tijela izvučen i stvara pokretno peraje koje okružuje tijelo.

Na prednjoj strani glave se nalaze usta sa vilicama, oko kojih ima osam kraćih krakova sa pipcima i dva duža kraka sa proširenjima na kraju, na kojima su pijavke.
Sipe imaju dobro razvijene oči, hrane se malim mekušcima, ribama, račićima ali i sipama. Zanimljivo je da im je krv zeleno-plave boje, krv pumpaju tri srca, a sipe u sebi sadrže mastilo i koje se nekada koristilo kao izvor farbe.

Izvor glavne fotografije: Screenshot Youtube

Možda vas zanima: Tigrica – ljubimac kojeg možete da razmazite ali i naučite da govori