Barbus tetrazona je slatkovodna akvarijumska ribica veoma popularna kod akvarista na našim prostorima.

Ribica atraktivnog izgleda pravi je ukras u akvarijumu poput brojnih drugih malih stanovnika vodenog doma, a potiče iz tropskih voda Sumatre, Bornea… Vremenom se raširila po svijetu, a prema istorijskim podacima u Evropu je stigla 1935. godine.

Izgled

Barbus tetrazona je ribica koja u prosjeku dostiže dužinu do šest centimetara, ali praksa bilježi i veće jedinke. Karakteriše je spljošteno tijelo sa crnim prugama i crvenim dijelovima na perajama, te krupnim krljuštima, iako postoje i u zelenoj varijanti s tim što su kod ribica te boje pruge skoro neprimijetne. Mužjaci imaju intenzivnije boje od ženki i sitniji su.

Uslovi za život

Ribice barbus tetrazona su veoma izdržljive. Odgovara im temperatura vode od 20 do 26 stepeni Celzijusovih, neutralan PH (kada se mrijeste treba im kiselija i mekša voda) i voda bogata kiseonikom, te minimum šest litara vode. Prija im akvarijum sa dosta biljaka, ali i društvo. Vole da plivaju u jatu i zato se preporučuje da u jednom akvarijumu imamo četiri ili više ribica ove vrste.

Mogu da budu opasne

Barbus tetrazone vole da napadaju druge ribice, odnosno da grickaju peraja drugih ribica, posebno onih ribica sa dugim perajama. Posebno su ugrožene vrste borac, skalar i gupi. Obratite pažnju na dešavanja u akavrijumu i ukoliko primijetite napade koji prerastaju igru razdvojite ribice, a svakako se prilikom kupovine ribica raspitajte koje vrste mogu da žive sa kojom vrstom a sa kojima ih nikako ne biste smjeli stavljati u isti akvarijum.

Vodeni svijet umije da bude surov a lako onima koji tek ulaze u svijet akvaristike. Ali, zato možete da se edukujete, da postavite što više pitanja stručnoj osobi i da stvorite pravi mali raj u svom domu i da uživate sa ljubimcima.

Zanimljivosti – barbus tetrazona

Izdržljive ribice

Mrijest traje tri sata

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Možda vas zanima: Borac – ratoborna ribica, čarobnih boja