Kada na internetu čitate o zanimljivostima o životinjama možete naići na tvrdnju za zlatne ribice imaju pamćenje od tri sekunde, međutim, Kalum Braun, stručnjak za ribe sa sidnejskog Univerziteta Macquarie, kaže da to nije tačno.

“Priča” da zlatne ribice imaju kratko pamćenje se toliko proširila u javnosti da je za mnoge postala neosporna činjenica. Međutim, nauka koja postoji više od 60 godina kaže drugačije.

“Sjećanja zlatnih ribica mogu da traju nedjeljama, mjesecima, čak i godinama. Znamo još od pedesetih ili šezdesetih godina prošlog vijeka da ribice imaju dobra sjećanja. Uprkos onome što svi misle, one su veoma inteligentne”, rekao je za “Live science” Braun, koji je proučavao inteligenciju riba više od 25 godina.

On smatra da zabluda o kratkom pamćenju zlatnih ribica dolazi iz neznanja o inteligenciji riba i činjenice da ih vlasnici kućnih ljubimaca često drže u malim, dosadnim, akvarijumima.

“U stvarnosti, zlatne ribice imaju impresivna sjećanja i često se koriste kao uobičajeni model za proučavanje pamćenja kod riba. Postoje hiljade studija koje pokazuju da ribe imaju odlična sjećanja”, ističe Braun, koji ima više od 120 recenziranih radova.

On kaže da se sve više objavljuju studije koje potkrepljuju ovu tvrdnju i navodi da većina studija uključuje hranu, odnosno istraživanja koja su rađena na osnovu ishrane ribica.

Stručnjak iz Australije navodi primjer, da ako zlatne ribice hranimo samo na jednom mjestu akvarijuma, da će brzo naučiti da u vrijeme hranjenja dođu na tu stranu bez obzira da li ih hranite ili ne.

“Slično tome, ako guranjem crvene lopatice dobiju hranu za nagradu, a plave ne, zlatne ribice brzo nauče gurati crvenu i nastaviće da pokazuju sklonost ka toj boji i dugo nakon završetka eksperimenta”, kaže Braun i dodaje da postoje dokazi koji sugerišu da zlatne ribice mogu zapamtiti i prepoznati druga bića čak i nakon dužih perioda razdvojenosti.

Teško je odrediti period pamćenja kod riba tvrde stručnjaci koji proučavaju ove životinje, ali istraživanja pokazju da je to mnogo duže od tri sekunde koliko mnogi vjeruju da je prava brojka.

Možda vas zanima: Guppy – ribica koja plijeni pažnju kitnjastim repom

Izvor fotografije: Wikipedia.org