Jedna od najpopularnijih akvarijumskih ribica, posebno interesantna početnicima, je Guppy (Poecilia reticulata), ribica koja pažnju plijeni kitnjastim šarenim repom.

Porijeklo

Izgled

Uslovi uzgajanja

Ishrana

Razmnožavanje

Porijeklo

Guppy je slatkovodna tropska riba koja potiče iz sjevernog dijela Južne Amerike, Srednje Amerike i sa Kariba. Prvi put je opisana 1959. godine u Venecueli, a u evropskim akvarijumima gaji se od 1905. godine kada je donesena iz Brazila i Venecuele.

Izgled

Ženke su, kao i većina živorotki, veće od mužjaka. Odrasla ženka je duga oko šest centimetara, oko dva centimetra duža od mužjaka. Osim po veličini razlikuju se i po bojama. Ženke su obično sivkaste i jednolične, dok mužjaci imaju živopisno obojeno repno perje.

Ukrštanjem su dobijeni mužjaci sa dugačkim perajima i ženke kratkog repa.

Uslovi uzgajanja

dvije ribice u akvarijumu
FOTO: wikipedia.org

Gupike nisu zahtjevne kada su uslovi u akvarijumu u pitanju. Optimalna temperatura u kojima žive iznosi od 22 do 25 stepeni Celzijusovih, ali može podnijeti temperaturu od 18 stepeni kao i veći salinitet vode.

Miroljubive su prema drugim ribama, ali treba voditi računa i ne stavljati ih u akvarijum sa velikim ribama kako ne bi postale njihova hrana ili sa ribama koje vole grickati tuđa peraja (na primjer puntius tetrazona).

Takođe, ove ribice uživaju u biljnom svijetu tako da ako se odlučite za ovu vrstu slobodno ubacite više biljaka u akvarijum. Koje biljke i koliko biljaka vole ove ribice, kao i sa kojim se vrstama slažu, pitajte i prilikom kupovine i slobodno postavite više pitanja jer se može desiti da kupite i ribice koje se ne podnose.

Ishrana

Osim hrane namijenje ribicama, koju kupujete pripremljenu, gupike mogu da jedu i salatu, spanać, alge, živu hranu, duboko smrznutu hranu, stoji u knjizi “Ilustrovana enciklopedija akvaristike”.

Razmnožavanje

Gupike su interesantne početnicima jer ne zahtijevaju posebne uslove i lako se razmnožavaju. Ženka rađa žive mladunce koji se legu iz ikre koju je čuvala u tijelu. Ženke u sebi nose ikru od 21 do 30 dana a u jednom porođaju rađa 20 do 60 mladih. Neki ne preporučuju plastične mrijestilice zbog male veličine ali mriještenje u takvom okruženju uglavnom uspješno prođe.

Možda vas zanima: Čišćenje akvarijuma.