Ragdol je vrlo lijepa pasmina mačaka koja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država. Mačke Ragdol su ljubazna, odana i vrlo pametna stvorenja koje se odlično uklapaju u porodicu. Sretne su što se uključuju u igre i zabavu, zadržavajući razigranost u odrasloj dobi.

Ženke su znatno manje od mužjaka. Ova se pasmina odlikuje velikom tijelom i pravilnim oblikom njuške. Uši su srednje veličine, vrat im je kratak, rep dugačak i pahuljast, noge su, takođe, duge i snažne. Postoji mnogo varijanti boje s raznim nijansama od čokoladne,flame, plave, kremaste i sl. Prosječno trajanje života je 15 godina, odnosno od 12 do 17 godina.

Karakter

Ragdol mačka ima vrlo ljubazan i miran karakter. Ova simpatična stvorenja poznata su po nježnom i smirenom karakteru i brzo postaju idealan suputnik i kućni ljubimac za svakog člana porodice. One se slažu sa svima i zadovoljne su u porodičnom okruženju.

Mačke su istovremeno prilično zaigrane, znatiželjne, imaju izražen intelekt i odlično se slažu s djecom. Zapravo, možemo reći da je ovo jedna od najboljih pasmina za porodični život i prijateljstvo s djecom, s izuzetkom ljudi koji su alergični na dlaku kućnih ljubimaca.

Uz to, Ragdol mačke se dobro slažu i sa drugim životinjama, pa čak i psima koji nisu agresivni.

Ragdol mačka ima prosječan nivo aktivnosti koja se može povećati ili smanjiti, zavisno od okruženja i ponašanja vlasnika. Mogu naučiti doći na poziv, vrlo su poslušne, ali nisu baš tihe, pogotovo kada je riječ o hrani.

mačka leži
Čokoladno krem boja krzna Ragdol mačke Foto: Pixabay.com

Njega

Ragdol mačka zahtijeva stalno i pažljivo njegovanje. Budući da je sama pasmina vrlo lijepa, tu ljepotu treba stalno održavati i sve zavisi od vlasnika. Mačku treba stalno češljati, posebno za vrijeme linjanja.

Takođe, imajte na umu da će vaš tapacirani namještaj stalno nakupljati dlaku, što znači da ćete morati nadgledati ne samo mačku, već i čistoću stolica i kauča. Treba računati da je ovu pasminu neophodno svakodnevno četkati kako biste spriječili stvaranje kuglica u krznu.

U skladu s tim, nije preporučljivo da se dijete brine o ovom ljubimcu. Takva odgovornost može biti prevelika za njega. Ako niste spremni da se sami brinete za macu, bolje da nabavitei kratkodlaku mačku.

Skraćivanje kandži (jednom nedjeljno), četkanje zuba (barem nekoliko puta nedjeljno), čišćenje ušiju i očiju obavezni su rituali koji se moraju izvoditi.

mačka u prirodi
Ragdol rasa voli igre u prirodi Foto: Pixabay

Uobičajene bolesti

Predstavnici pasmine Ragdol osjetljivi su na nekoliko ozbiljnih bolesti, među kojima su genetske:

  1. hipertrofična kardiomiopatija, oblik kardiovaskularne bolesti koju Ragdol nasljeđuje
  2. autozomno dominantna policistična bolest bubrega – povezana s DNK
  3. povećani rizik od nastanka kamenca s kalcijum oksalatom u mjehuru
  4. predispozicija za FIP (infektivni peritonitis kod mačaka)

Izvor: moja-macka.com

Naslovna slika: Pixabay.com

Možda vas zanima: Savjeti kako da mačkama selidbu učinite ugodnijom