Selidba u novi stan je stresna ne samo za nas već i za naše ljubimce. Preseljenje spada u one životne događaje zbog kojih se mačke i te kako mogu uznemiriti. One su poznate po tome što se vezuju za teritoriju na kojoj borave i mogu pružati otpor pri svakom pokušaju da se premjeste iz njihovog poznatog okruženja. Novi izvori buke, mirisi i promjene u okruženju mogu djelovati uznemirujuće za mačku.

Međutim, uz pažljivo planiranje i dobro razumijevanje postupka navikavanja mačke na novi dom i informacija o tome koliko dugo nakon useljavanja u novi dom mačku treba držati u kući, sve porodice mogu u znatnoj mjeri olakšati proces selidbe s mačkom.

Korisni savjeti

Dok obavljate selidbu namještaja i ličnih stvari, potrebno je obezbijediti mački neko mirno mjesto na kome može da boravi, a na kome se nalaze svježa voda, nešto hrane i njen wc.

Savjetuje se da prilikom selidbe, unutrašnjost kutije u kojoj prevozite mačku i stvari koje mačku okružuju u vozilu, poprskate vještačkim feromonima. Njima se oponašaju prirodni feromoni koje mačka izlučuje, a oni mogu da joj pomognu da se osjeća sigurno i lakše podnese za nju neobično okruženje

Ukoliko je riječ o selidbi u drugi grad ili mjesto, što zahtjeva dužu vožnju, potrebno je praviti češće pauze. Mačka u tim pauzama treba da pije vodu, jede ili da obavi nuždu.

Maca viri iza vrata
Mačka postepeno ispituje novi teren Foto: Pixeles

Nakon dolaska u novi dom, maci je potrebno obezbijediti “sigurnu sobu” u kojoj ima hrane, svježe vode, a na raspolaganju su i posuda za obavljanje nužde, razne igračkice i neka kutija u koju može da se sakrije. Mačka će uživati u miru i tišini, daleko od gungule izazvane selidbom, postepeno se privikavajući na novo okruženje.

U trenutku kad poželi da upozna svoj novi dom, mačka će sasvim prirodno odlučiti da izađe iz svoje “sigurne sobe”.

Nije neobično da mačke pokušaju da pobjegnu nastojeći da se vrate u svoju staru kuću, a posebno ako je novi dom u bližem susjedstvu stare kuće ili stana. Ako se mačka u dovoljnoj mjeri ne veže za novi dom, ona se može izgubiti u pokušaju da se vrati u staru kuću. Zato mačku držite u kući najmanje dvije sedmice nakon selidbe, pa je tek poslije toga pustite da upozna i istraži prostor izvan novog doma. Za to vrijeme pažljivo zatvarajte sva vrata i prozore jer se može dogoditi da mačka izađe.

U početku mačke mogu djelovati pomalo namrgođeno, međutim, u periodu od svega nekoliko sedmica većina mačaka se u potpunosti privikne na novi dom. Naravno uz mnoštvo poslastica za mačke, maženja po stomaku i igračkica.

Izvor : YouTube

Izvor glavne fotografije: Pixeles

Možda vas zanima: Ruska plava mačka