Zlatni retriver jedna je od najpopularnijih rasa, posebno u SAD-u. Prijateljski, tolerantni stav ove pasmine čini je odličnim kućnim ljubimcem, a njegova inteligencija sposobnim radnim psom.


Zlatni retriver je pas koji obožava kontakt sa ljudima, članovima porodice, posebno sa djecom. Uživa u kućnoj atmosferi.

Vesele je naravi i beskrajno odan svom vlasniku, spreman da se oduševljeno odazove svakom njegovom pozivu i da mu se u potpunosti posveti. Svoju životnu radost, koja može biti poremećena samo nedostatkom ljubavi i nedovoljnim kontaktom s ukućanima, izražava skakanjem, mahanjem repa, dodirivanjem njuškom i udarcima šapa. Kada želi privući pažnju, ne bira sredstva, oglašavajući se snažnim lavežom ili upornim cviljenjem. Na isti način najavljuje i nečiji dolazak, dočekujući gosta s velikim oduševljenjem, što svakako nije preporuka za dobrog čuvara.

Za zlatne retrivere je karakteristično da se lako dresiraju i veoma su strpljivi i nježni prema djeci. Umiju da zapamte i do 50 komandi u toku života. S obzirom da vole da udovolje vlasnicima, dresura za njih predstavlja zabavu. Zbog razvijenog njuha koriste se za lov, traganje i kao službeni psi za otkrivanje narkotika, takođe se zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste kao psi vodiči slijepih osoba. Pogodni su za držanje u kući ili stanu uz dovoljno dnevne šetnje i istrčavanja, a jako vole donošenje loptice ili štapa. Bitno je da se pravilno hrane i imaju dovoljno aktivnosti, jer u protivnom dolazi do prekomjerne težine.

štene zlatnog retrivera sa teniskom lopticom
Zlatni retriver voli igre sa lopticom Foteo: Pixabay.com

Karakteristike

Genetički su podložni displaziji kukova i nasljednim očnim deformacijama. Česte su kožne alergije koje odmah zahtijevaju veterinarsku pomoć. Životni vijek im je 10-12 godina.

Glava

Proporcionalna glava sa široko, lagano zaobljenom lobanjom koja je dobro nasađena na vrat. Njuška snažna, široka i duboka. Dužina njuške približno je jednaka dužini od dobro izraženog stopa (deo lobanje koji počinje na kraju njuške, pa se penje do početka čela) do „kvržice pameti“ (lagano izbočena kost na kraju potiljka). Nos je obično crn, ali moguće je da posvijetli u zimskom periodu ili kod ženki u ciklusnim razdobljima (hormoni), pa da više nikada ne povrati prvobitnu boju (što nije pravilo).

Oči: tamno smeđe, srazmjerno široko postavljene, srednje veličine.

Uši: srednje, umjerene veličine. Usađene su na, otprilike, jednakoj razdaljini od očiju.

Usta: Snažna vilica sa savršenim, pravilnim i kompletnim zubima (42 zuba), makazastim zagrizom (gornji zubi moraju prelaziti preko donjih, neznatno ih dodirujući, uspravno postavljeni u vilici).

Vrat: Dobre dužine, mišićav i „čist“ (bez obješene kože).

zlatni retriver leži u travi
Predivna zlatna boja dlake Foto: Pixabay.com

Tijelo

Prednji dio: Prednje noge su ravne, dobrih kostiju, ramena leže dosta prema nazad, laktovi su postavljeni blizu. Lopatica i nadlaktica trebalo bi da budu jednake dužine (pod uglom od 90 stepeni), tako da noge budu postavljene prilično duboko ispod tijela.

Zadnji: Šape i noge su čvrste i mišićave. Koljena su dobro savijena. Skočni zglobovi (pete) su nisko smješteni, ne idu ni prema napolju ni prema unutra.

Šape: Okrugle, mačje.

Rep: Postavljen i nošen u ravnini leđa, treba dosezati do skočnih zglobova.

Dlaka: Ravna ili talasasta, sa mnogo resa i gustom vodootpornom poddlakom.

Boja: Bilo koja varijanta zlatne ili krem boje, nikako crvene ili mahagoni boje. Nekoliko bijelih dlaka na prsima je dozvoljeno.

Visina: Od grebena (vrha lopatice) do poda: mužjaci 56-68 cm, ženke 51-58 cm.

Težina: mužjaci 27-36 kg, ženke 25-32 kg

Izvor: Zlatniretriveri.com, Wikipedia

Naslovna slika: Pixabay.com

Možda vas zanima: Pomeranac – inteligentan i veseo pas koji osvaja na prvi pogled