Pomeranac je varijanta njemačkog špica, rase koja je potomak pasa iz kamenog doba i koja se smatra jednom od najstarijih rasa u srednjoj Evropi.

Prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI) njemački špic ima više varijanti, a to su:

  1. Vučji špic
  2. Veliki špic, Srednji špic, Minijaturni špic
  3. Pomeranac

Istorija

Pomeranac je dobio ime po Pomeraniji, regionu na sjeverozapadu Poljske i sjeveroistočne Njemačke, ne po regiji porijekla već zato što je to bilo mjesto na kojem su se uzgajali u manjoj veličini.

Rasa je od 18. vijeka postajala sve popularnija a za to su zaslužni pripadnici kraljevskih porodica. Naime, kraljica Šarlot je u Englesku iz Pomeranije dovela dva psa Pheobe i Mercury i nazvala ih pomerancima. Ti psi su bili malo veći od današnjih pomeranaca, ali su imali brojne osobine pomeranca kojeg danas poznajemo. Ljubav prema psima naslijedili su i drugi članovi porodice, tako je unuka kraljice Šarlot, kraljica Viktorija, osnovala veliku uzgajivačnicu pomeranaca i dodatno promovisala ovu rasu. Ne samo da ju je promovisala, već se zanimala za selektivni uzgoj pa je veličina pomeranskog špica smanjena za čak 50 odsto.

Karakter

Pomeranac je inteligentan, živahan, veseo pas i vezan je za vlasnika. Lak je za treniranje tako da je idealan za porodicu a zbog malog rasta je idealan pas za stan ili kuću. Uglavnom nije agresivan, ali može da bude prema drugim psima u pokušaju da se dokaže. To je karakteristika mnogih malih pasa.

Izgled

pomeranac
FOTO: Carrie Z/Pixabay.com

Pomeranac je jedan od pasa koji osvaja na prvi pogled.

Visina pomeranaca je 21 cm (u grebenu) a dozvoljeno je da budu do tri centimetra niži ili viši.

Mogu da budu bijeli, crni, smeđi, narandžasti, sivi ali i u drugim bojama navodi FCI pojašnjavajući da u “druge boje” spadaju, pored ostalih, krem psi.

Glava je srednje veličine, sužava se klinasto do vrha nosa, koji je okrugao i crne je boje. Kod braon pasa nos je tamno smeđe boje. Njuška nije predugačka.

Oči su srednje veličine, bademastog oblika i tamne.

Čeljusti su normalno razvijene, pomeranci imaju makazasti ugriz sa 42 zuba.

Uši pomeranca su male, visoko postavljene i relativno su blizu jedno drugom.

Vrat je srednje dužine, široko postavljen na ramenima, leđa su ravna i treba da budu što kraća.

Pomeranca krasi kitnjast rep, koji je postavljen visoko i pada preko leđa.

Kada je riječ o dlaci, pomeranac ima dugu, ravnu i čvrstu gornju dlaku i gustu poddlaku. Glava, uši, prednja strana prednjih i zadnjih nogu i šape su pokrivene gustom dlakom.

Zanimljivosti

Tri psa su preživjela potonuće Titanika 1912. godine, a dva su bila pomeranci.

FCI ne priznaje pomerance čiji su nos, kapci i usne u boji mesa (treba da su crni ili smeđi), kao i pse kojima nedostaju sjekutići.

Izvor glavne fotografije: Valentin Simeonov/Pixabay

Možda vas zanima: Odvela pomeranca na šišanje, nakon tretmana ga nije prepoznala

Možda vas zanima: Njemački ovčar – hrabra maza