Psi mogu biti jedan od najboljih prirodnih lijekova za anksioznost kod ljudi. Ali iskusni vlasnici pasa znaju da anksioznost može biti jednako velik problem i za naše četvoronožne prijatelje. Na tržištu postoji mnogo proizvoda od dodataka ishrani do smirujućih kreveta koji pomažu u rješavanju tjeskobe kod pasa.

Ali postoji mnogo dezinformacija i pseudo-nauka, zbog čega je američka novinarka Jess Joho razgovarala sa trojicom veterinarskih stručnjaka i stručnjaka za ponašanje pasa. Tražila je njihov savjet o tome koja pomagala i proizvodi mogu pomoći u suzbijanju tjeskobe.

Da li je anksioznost uobičajena za pse?

“Anksioznost je česta i psi s njom pokazuju širok spektar simptoma i težine”, rekao je dr Travis Arndt, medicinski direktor u Medicinskom centru za životinje Srednje Amerike u Misuriju.

Trenutna situacija uslovljena virusom korona je teška i za kućne ljubimce, jer se usljed pandemije promijenio i naš način života a time i život i navike naših ljubimaca.

“Psi, kao bića koja imaju naviku, obično ne vole promjene navika”, rekao je dr Arndt.

pas gleda u zdjelu sa hranom
Pas odbija hranu Foto: Pexels

Prema riječima dr Jennifer Frione, koja je vlasnik bolnice za životinje Lakeside na Floridi, naši ljubimci su pogođeni krizom COVID-19 baš kao i mi.

“Iako pronalazimo načine da se nosimo sa pandemijskim stresom, kućni ljubimci imaju anksioznost. Sada, kada je vakcina široko dostupna i život se vraća u normalu, pripremite se da vaš ljubimac ima tjeskobu zbog razdvajanja dok se vraćate na posao ili na druge aktivnosti, rekla je Frione.

Ali sve češća pseća anksioznost prevazilazi trenutne okolnosti.

“Može postojati genetska predispozicija ili anksioznost može biti uzrokovana mentalnom ili fizičkom traumom. Anksioznost je briga da se ne dogodi nešto zastrašujuće ili loše – najvjerojatnije zbog prethodnog negativnog iskustva ili straha od nepoznatog”, rekla je dr Wailani Sung, direktorica programa za ponašanje i dobrobit u San Francisco SPCA, nezavisnoj neprofitnoj organizaciji za zaštitu životinja.

Koji su znakovi da se ljubimac suočava sa anksioznošću?

 Postoji više vrsta anksioznosti, ali američki veterinarski stručnjaci su istakli sljedeće:

•Neprestano koračanje • Dahtanje • Uznemireni stomak • Uništavanje stvari oko kuće (poput grebanja vrata i prozora, žvakanja predmeta ili čak vrata) • Ne jedenje i ne prihvatanje poslastica • Pretjerano cviljenje ili lajanje • Drhtanje • Pretjerano lučenje sline • Sakrivanje ispod namještaja • Pokušaji bijega poput skoka kroz prozor • Agresija zasnovana na strahu prema drugim psima i ljudima.

“Iako neki proizvodi mogu pomoći u upravljanju psećom anksioznošću, nijedan nikada nije zamjena za dugoročne, temeljne prakse poput treninga za promjenu ponašanja i upravljanja životnim stilom, rekla je dr Sung.

Najvažniji savjeti za anksioznost pasa uključuju: socijalizaciju, svakodnevno vježbanje, igru ​​i zabavu, dobru ishranu i dosljedne rutine. U nekim teškim slučajevima mogu biti potrebni lijekovi.

“Kao i kod bilo kojeg medicinskog problema ili problema s ponašanjem s kojim se suočavaju naši ljubimci, rano prepoznavanje i intervencija ključni su za uspješno rješavanje problema. Radite na smirenosti u svakodnevnom životu vašeg psa koristeći profesionalne smjernice vašeg veterinara. Neophodno je da osigurate promjenu ponašanja i odaberete kombinaciju lijekova i proizvoda prikladnu za vašeg psa”, rekao je dr Arndt.

Izvor: www.msn.com

Izvor glavne fotografije: Pexels

Možda vas zanima: Dr Paraš savjetuje kako spriječiti isušivanje kože i ispucale šape kod psa i mačaka