Kada izvodimo kuce i mace van po povratku u kuću ili stan, očistimo ih, higijena je veoma bitna ali je potrebno voditi računa kako čistimo ljubimce. Kako spriječiti isušivanje kože i ispucale šape kod pasa i mačaka savjetuje Goran Paraš, doktor veterinarske medicine.

“Za period kada se smjenjuju padavine, snijeg i kiša, kada ima blata, bitno je da vodmo računa o higijeni pasa i mačaka koje izvodimo van, ali nije ih potrebno često prati sapunima i šamponima jer detrdženti mogu da isušuju kožu. Posebno se koža može isušiti ako se ljubimci suše fenom”, rekao je za portal “Moj ljubimac” Goran Paraš, iz banjalučke Veterinarske ambulante MIM COOP

mačka i pas
FOTO: Gerhard G/Pixabay

“Detrdžent može da iritira kožu, počinje da se javlja svrab. Psi i mace počinju više da ližu šapice, može doći do pucanja šapa, kasnije i do šepanja, tako da često tretiranje detrdžentima može napraviti ozbiljan problem”, kaže Paraš i dodaje da postoje preparati koji su bezbjedni za ljubimce, ali i korisni:

“Nedavno se na tržištu pojavio preparat za definfekciju šapica bez alkohola, na biljnoj bazi sa eteričnim uljem majčine dušice. To je preparat Pet steril koji je patentirao naš čovjek, testiran je i u potpunosti bezbjedan i za ljubimce i za ljude, koji mogu ruke da dezinfikuju tim sredstvom. Takođe, nekada je dovoljno samo običnom vodom oprati šapice i obrisati peškirom. Ne treba ni fen koristiti, kako se koža ne bi isušivala.”

Izvor fotografije: www.veterinarskaambulanta.ba

Možda vas zanima: Persijska mačka – prepoznatljiva po dugoj dlaci i prćastoj njuškici