Prilikom odabira kućnog ljubimca, jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir je vaš životni stil. Različite vrste kućnih ljubimaca zahtijevaju različitu količinu pažnje i brige.

Međutim, svaki ljubimac kojeg odaberete trebalo bi da se dobro uklopi u vaš dnevni raspored. Kada birate ljubimca, morate odrediti što želite od njega. Jeste li u potrazi za umiljatim pratiocem, prijateljem ili kućnim ljubimcem koji ne zahtijeva veliku interakciju? Važno je uzeti u obzir i ostale ukućane u domaćinstvu. Njihove ličnosti i rasporedi takođe će biti faktori vaše odluke. Ako imate djecu, trebaće vam ljubimac koji je lagan i razigran. Najbolji su kućni ljubimci oni koji će se dobro uklopiti u vašu porodicu. Ipak, kada preuzimate odgovornost za kućnog ljubimca, vi i svaki član porodice morate biti spremni posvetiti se kako bi mu pružili udoban dom.

pas na prpzoru kuće
Pas čeka na prozoru svog vlasnika FOTO: Pexels

Saznajte koliko vremena svaki član porodice može posvetiti ljubimcu. Razgovarajte o odgovornostima svake osobe za njegu, hranjenje, vježbanje, socijalizaciju i dresuru životinje. Utvrdite ko će snositi sve troškove. Pobrinite se da budu zadovoljene sve potrebe za kućnim ljubimcem kojeg želite.

Razmotrite sljedeća pitanja o sebi prije nego što se posvetite kućnom ljubimcu.

1. Kuća

 Da li živite u gradu, predgrađu ili van grada? Koliko prostora imate u zatvorenom prostoru, da li imate balkon ili dvorište?

2. Aktivnosti

 Da li ste aktivni tip ili je vaše vrijeme provedeno kod kuće pasivne prirode? Tražite li pratioca za vježbanje ili kućnog ljubimca koji će vam praviti društvo dok radite stvari po kući?

 3. Fizičko stanje

Da li ste fizički sposobni brinuti o tipu kućnog ljubimca o kojem razmišljate? Briga o velikoj životinji ili životinji s velikim potrebama u kući može biti fizički zahtjevna.

4. Vrijeme

Provodite li puno vremena kod kuće? Nekim kućnim ljubimcima je potrebno da većinu vremena provedu sa nekim, posebno kad su mladi. Drugi mogu ostati sami duže vrijeme.

5. Novac

Koliki je vaš budžet? To je vrlo važno, jer svi kućni ljubimci zahtijevaju određeni stepen finansijske posvećenosti. Moraćete platiti hranu, smještaj i ostale dnevne potrebe, kao i veterinarsku njegu i sve posebne potrebe koje vaš ljubimac može imati. Ovi se troškovi znatno razlikuju od životinje do životinje.

maca gleda u laptor
Zapostavljamo ljubimce zbog posla FOTO: Pexels

Karakteristike savršenog kućnog ljubimca

Jedno od vaših primarnih razmatranja pri odabiru vašeg ljubimca biće da li tražite pratioca, radnika ili izložbenu životinju. Kućni ljubimci imaju široku paletu oblika, veličina, boja i vrsta. Pažljivo razmotrite svoje razloge za odabir kućnog ljubimca i počeće se pojavljivati ​​odgovor na pitanje „koji je kućni ljubimac pravi za mene“.

Životinje pratioci mogu stalno boraviti u zatvorenom, provoditi vrijeme vani ili čak ići s vama na izlete. Mogu se kretati od riba i gmazova, ptica do aktivnih pasa ili konja. Životinje pratioci jednako su raznolike kao i ličnosti njihovih vlasnika.

Radne životinje se drže u svrhe kao što su vođenje slijepih, čuvanje ovaca ili lov. Kada tražite radnu životinju, vaše mogućnosti biće uže nego ako tražite pratioca. Ipak, važno je pažljivo razmotriti pasminu i njene potrebe.

Izložbene životinje zahtijevaju dodatnu njegu i obuku. Ako razmišljate o takvoj životinji, trebali biste biti spremni preuzeti veliku obavezu. Nagrade za posjedovanje takve životinje su brojne, ali i troškovi i odgovornosti.

Obratite pažnju na:

1. Vaše potrebe

Prvo odaberite životinje koje su prikladne za vas. Napravite izbor na osnovu onoga što smatrate ličnim željama i potrebama.

Zelena iguana
Iguana – zeleni ljubimac dug dva metra Wikipedia.org

 2. Potrebe kućnih ljubimaca

Precizirajte svoj izbor na osnovu potreba životinja. Istražite svaku životinju sa svoje liste. Vidjećete da nisu sve životinje prikladne za vas.

 3. Dostupni kućni ljubimci

Na kraju provjerite koji su ljubimci dostupni. Nisu vam dostupne sve životinje ili ih je teže nabaviti. Držanje određenih vrsta je u nekim državama i gradovima ilegalno. Neke zahtijevaju posebne dozvole. Ako želite zadržati ove vrste, moraćete provjeriti kod lokalnih i državnih vlasti da biste saznali što je potrebno.

Izvor glavne fotografije: Pexels

Tekst preuzet sa: www.animal-world.com

Možda vas zanima: Hrčak – slatka životinjica koja mnogima uljepšava svakodnevicu