Rusi su pustili na tržište vakcinu za zaštitu životinja od virusa korona, prenijeli su ruski mediji navodeći da se vakcina zove “Carnivac-Cov”.

Ovo je prva vakcina u svijetu protiv korone koja štiti životinje, registrovana je u martu, ali sada je 17.000 doza pušteno u promet. Prema podacima iz Rusije cijena vakcine je 13 KM.

Prema dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je nekoliko slučajeva da su ljudi prenijeli virus na životinje, ali nije zabilježen prenos virusa korona sa životinja na ljude.

“Serija vakcina je rezervisana i uskoro će biti distribuirana u brojne ruske gradove. Od sada se može proizvesti tri miliona doza mjesečno”, rekla je Julija Melano iz Ruskog istraživačkog instituta za agenciju TASS navodeći da će se proizvodnja moći povećati na pet miliona doza mjesečno.

Strani mediji navode da su klinička ispitivanja vakcine obavljena na psima, mačkama, polarnim lisicama, kunama… i d asu sve životinje razvile antitijela te da su istraživanja pokazala da ostaju u tijelu životinje šest mjeseci.

FOTO: Wilfried Pohnke/Pixabay

Možda vas zanima: Studija: Nema dokaza o prenosu virusa korona sa mačke na ljude