Od kada je počela pandemija virusa korona traje borba naučnika da saznaju što više o virusu. Jedna od sfera interesovanja je prenos sa ljudi na životinje i obrnuto, a posljednja studija testiranja mačje populacije pokazala je da nema dokaza da je bilo prenosa virusa sa mačke na ljude ali da je otkriveno da su dvije mačke virus dobile od vlasnika.

Prije nekoliko dana je objavljena studija naučnika sa Univerziteta u Glazgovu koji su radili analize nakon što su otkrivena dva slučaja zaraze mačaka virusom. Oba slučaja zaraze su zabilježena prošle godine, a u studiji je navedeno da su oboljele mačke iz različitih domaćinstava. Vlasnik jedne mačke je testiran pozitivno na “SARS-CoV-2”, dok je drugi imao simptome otprilike dvije sedmice prije nego što se njegov ljubimac razbolio.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Veterinary Record” pokazuje da domaće životinje nemaju značajniju ulogu u epidemiologiji ljudskih zaraza. Naučnici ističu da one potencijalno mogu da predstavljaju svojevrstan “kontejner za viruse” i da je zato važno da se nastavi istraživanje da li mogu ljubimci biti faktor u širenju zaraze na ljude, prenose agencije.

“Prenos virusa sa životinja na ljude trenutno predstavlja relativno nizak rizik za javno zdravlje. Međutim, sa smanjenjem broja slučajeva zaraze među ljudima, mogućnost prenosa među životinjama postaće važnija kao potencijalni izvor povratka virusa među ljude i zato je važno da utvrdimo kakvu ulogu životinje mogu imati u prenosu virusa”, rekla je Margaret Hosi, profesorica komparativne virusologije, i glavna autorka studije na Univerzitetu u Glazgovu, a prenosi Index.hr.

U studiji je navedeno da je obdukcija četvoromjesečnog ženskog mačeta rase ragdol, koje je zbog lošeg zdravstvenog stanja uspavano, pokazala da je mačka imala virusnu upalu pluća i blaga krvarenja.

Šestogodišnja sijamska mačka, koja se oporavila, bila je pozitivna na virus korona ali i na mačji herpesvirus čije je simptome imala.

U studiji je navedeno da je skrining 387 respiratornih uzoraka mačaka doveo do indentifikacije jedne mačke koja je imala pozitivan test na “SARS-CoV-2”, ali i da je nepozanto koliko ovih uzoraka potiče od mačaka koje žive u domaćinstvima pogođenim virusom korona.

Takođe, spominje se njemačko istraživanje (sprovedeno od aprila do septembra 2020. godine) koje pokazuje da bi prenos virusa sa čovjeka na mačku mogao biti veoma rijedak – 0,69 odsto.

Izvor fotografije: Chiplanay/Pixabay

Možda vas zanima: Pet pasmina mačaka koje su ponašanjem slične psima