Zorana Šuman, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske obožava životinje. Njeni ljubimci su bili zlatna ribica, pas, pagagaj i hrčak, a sada je dio njenog života pas Majlo.

smeđe bijeli pas rase džek rasel terijer stoji
Majlo je svima olakšao period izolacije tokom pandemije virusa korona

Džek rasel terijer Majlo ima 11 mjeseci.

“Naš pas Majlo došao je u naš dom na insistiranje djece moga brata. S obzirom na to da smo višečlana porodica, koja živi u kući, samo podijeljeni po etažama, kao svaka tetka, podržala sam njihovu želju, dok nismo dobili saglasnost ostalih ukućana. Majlo je stigao u vrijeme korone, pokupio svu nasu pažnju i olakšao nam dane izolacije”, počinje priču Zorana Šuman, za portal Mojljubimac.net.

Majlo obožava svoju porodicu, sluša, ali nekada bude i po njegovom.

“On je druželjubiv, privržen, poslušan, razigran i ponekad tvrdoglav. Od samog dolaska, stekao je osnovne navike, kao što su obavljanje nužde, vrijeme i mjesto hranjenja. To su psi koji brzo uče”, priča Zorana i dodaje:

“Voli šetnje, boravak u prirodi i igru. Ujutro voli dugo da spava, da se izležava i tada je najbolji trenutak za dugo maženje. Razumije odnose i relacije među nama. Tako mu je moj brat autoritet, od moje majke molećivim pogledom pokušava da dobije parče hrane. Moj tata je tu da ga odvodi kod veterinara kada zatreba, a djeca bi se neprekidno igrala sa njim. Ponekad mi se čini da se poistovjećuje sa njima. Vrijeme, kada snaha Biljana dolazi sa posla, on nestrpljivo provodi na balkonu u isčekivanju. Voli kada nam dođu gosti, Majlo se za čas stvori ispred vrata, da ih što prije pozdravi, pa u šali kažemo da je on naš portir.”

djevojčica grli psa smeđe boje koji leži
Milica se najviše brine o ljubimcu

O malom slatkom portiru brinu svi, ali izdvaja se jedna Milica.

“O njemu najviše brine, moja bratanica, Milica. Ljubav koja se razvila među njima je neopisiva. Volim da ih posmatram, tu njegovu privrženost, i nju koja se, uz njega, razvija u ozbiljnu i odgovornu djevojku. Obožava ga i moj sin, kao i svi mi”, ističe Zorana.

mali pas smeđe glave i djecak zagrčljeni slavaju
Majlo je prava maza i svi ga obožavaju FOTO: Privatna arhiva

Majlo je dobar pas. Nikada nije nešto pokidao u kući ili izgrickao. Naviknut je na svoje igračke i prisustvo svih članova porodice i na njegovu radost rijetko ostaje sam. Koliko svima znači Majlo govore i sljedeće Zoranine riječi:

“Sve nas je promijenio na bolje. Svakim danom nas usrećuje, unosi radost i otkriva nove emocije. Oplemenio je našu svakodnevicu, a mi mu pružamo siguran i srećan dom.”

Na pitanje šta bi rekla onima koji imaju dilemu da li da nabave ljubimca, bez obzira da li je riječ o mački, kornjači, psu, hrčku… Zorana Šuman odgovara:

“Oni koji imaju dilemu da li da nabave ljubimca, mogu reći – DA, ukoliko ste spremni pružiti maksimalnu ljubav i pažnju.”

Zorana Šuman: Različite uloge su čar našeg posla

zena u bijeloj odjeci stoji na sceni
Zorana kaže da su djeca ozbiljna i zahtjevna publika FOTO: Dječije pozorište RS

Ime i lik Zorane Šuman poznati su mališanima u Banjaluci zahvaljujući brojnim ulogama u Dječijem pozorištu Republike Srpske čiji je član od 2005.

“Kao student Akademije dramskih umjetnosti, imala sam angažman, na moju sreću i zadovoljstvo, u Dječijem pozorištu i tu sam, evo, do današnjeg dana. Različite uloge su iza mene i to je čar našeg posla, posebno kada su u pitanju predstave za djecu”, rekla je Šumanova, koja je učestvovala na internacionalnim festivalima gdje je i nagrađivana.

Igrati pred djecom je divno, ali ne i lako.

“Djeca su ozbiljna i zahtjevna publika. Teško ćete im nešto podvaliti, ili uraditi površno, a najgore od svega, ne dati sebe istinski i dovoljno. Opet se vraćam na srž naše priče – pružiti im iskrenu pažnju, ljubav i odanost. Djeca će je prepoznati i vjerovati vam”, ističe Zorana Šuman.

Možda vas zanima: Krpelji mogu da budu fatalni za životinje, na vrijeme zaštitite ljubimce