Psi Fala, Badi, Bo, Sani, Mejdžor neki su od najpoznatijih ljubimaca koji su stanovali u Bijeloj kući, službenoj rezidenciji predsjednika SAD u Vašingtonu.

Američki predsjednik Džo Bajden ponovo je u Bijelu kuću vratio tradiciju držanja kućnih ljubimaca. On je nakon inauguracije u januaru doveo svoja dva njemačka ovčara, Čempa i Mejdžora. Međutim, ubrzo nakon toga desio se incident u kojem je pas Mejdžor napao na osoblje Bijele kuće. Potom su oba psa Majdžor i Čemp vraćeni u Bajdenov dom u Vilmingtonu, u Delaveru. 

Bajden je dobio Čempa kao štene, nakon što je izabran za potpredsjednika SAD 2008. godine. Supruga Džil obećala mu je ljubimca poslije izbora, a ime su izabrali njihovi unuci. Mejdžora su Bajdenovi udomili 2018. iz Humanitarne asocijacije iz Delavera. Iako je i u kampanji insistirao na povratku ljubimaca u Bijelu kuću, ipak se “prve šape” nisu dugo zadržale u najvećem američkom domu.

Prema pisanjima BBC-a Donald Tramp je bio prvi američki predsjednik poslije više od 100 godina koji nije imao ljubimca. Tramp je narušio tradiciju i prilikom novogodišnjih čestitki u kojima se nisu pojavljivali kućni ljubimci.

Brojni američki predsjednici imali su ljubimce, pa su portugalski vodeni psi Bo i Sani bili stanovnici Bijele kuće u vrijeme mandata Baraka Obame.

glava crnog portugalskog psa
Pas porodice Obama, Bo FOTO: Wikipedia

Bil Klinton je imao braon labradora po imenu Badi, ali je u Bijeloj kući boravila i mačka Soks. Ljubimci Džordž Buš Mlađeg su bili dva škotska terijera, Mis Bizli i Barni.

Najpoznatiji pas Bijele kuće je bio škotski terijer Fala, Frenklina D. Ruzvelta.

Prema podacima Muzeja predsjedničkih ljubimaca, Fali su svakog jutra na predsjednikovom poslužavniku sa doručkom donosili kosku, a bila mu je dodijeljena i sekretarica koja je odgovarala na njegovu poštu.

O Fali su snimani filmovi, a u Memorijalnom centru Frenklin Delano Ruzvelt u Vašigtonu nalazi se i njegova statua pored bivšeg predsjednika.

Figure Ruzvelta i psa Fala
Memorijalni centar, figure Ruzvelta i njegovog psa Fala FOTO: Wikipedia

Uloga kućnih ljubimaca u Bijeloj kući ogledala se i u sticanju određenog imidža predsjednicima.

“Činili su da predsjednici djeluju priihvatljivije Amerikancima, jer mnogi imaju pse ili mačke. Ublažavaju sliku o predsjedniku kao vrhovnom komandantu i prikazuju ga mimo te uloge kao humanog, običnog čovjeka”, smatraju istoričari.

Izvor glavne fotografije: Wikipedia

Možda vas zanima: Borac – ratoborna ribica, čarobnih boja