Iako za mačke vlada mišljenje da su hladne i nezavisne, da se ne vole maziti i igrati sa ljudima kao što to vole psi, postoje mace koje žele ljudsku pažnju.

Svaka maca je jedinstvena, ima svoj karakter, piše Index.hr i navodi listu od pet mačaka koje su osobinama slične psima.

Sijamska mačka

Bijela mačka sjedi
Sijamska mačka voli pažnju FOTO: Wikipedia.org

Sijamska mačka voli da bude u centru pažnje i veoma je bliska sa svojom porodicom, ali obično posebnu vezu imaju sa samo jednom osobom. Ove poznate mace vole ljudsku pažnju, imaju strpljenja u igri sa djecom, živahne su i znatiželjne Index navodi da vas poput pasa mogu čekati pored prozora i gledati kada ćete se vratiti kući.

Sfinks mačka

Snifiks mačka sjedi
Sfinks mačke poznate po tome zato što nemaju dlaku FOTO: Wikimedia.org

Poput sijamskih maca I sfinks mačke vole da budu u centru pažnje, vole pažnju ljudi, a zbog činjenice da nemaju dlaku i ne podnose visoke temperature vole da borave u toplom domu.

Persijska mačka

Bež mačka
Persijska mačka osvaja na prvi pogled FOTO: damdie-from-Pixabay

Persijska mačka je jedna od najstarijih i najpoznatijih pasmina mačaka, a prepoznatljiva je po dugoj dlaci i prćastoj njuškici koja osvaja na prvi pogled. Macama prija mirnije okruženje, ne vole buku, ali uživaju u maženju  i druženju sa ljudima u svom najbližem okruženju. Persijske mace su tihe i vole opušteno da žive.

Ragdol

Bijela rangdol mačka gleda u desno
Ragdoll dobila ime po lutki jer voli da bude u naručju FOTO: obeautyqueeno from Pixabay

Ragdol mačke, takođe, ubrajamo u druželjubive mace. Ova pasmina ima najviše psećih osobina. Ragdol mace se obožavaju maziti i biti u naručju, zbog čega su i dobile ime ragdoll, što znači krpena lutka (rag doll). Poznate su po nježnoj naravi i poslušnosti i vole imati vašu pažnju samo za sebe.

Egzota

Šarena mačka, egzota, sjedi na stolu
Egzota je takođe privržena čovjeku FOTO: Wikipedia.org

Još jedna na listi mačaka koje karakterom i privrženosti čovjeku podsjećaju na pse je egzota. Zbog svog izgleda kojim podsjećaju na medvjedića, odane su i nježne što ove mace čini idealnim kućnim ljubimcima. Vole ljude, a dobro se slaži i sa drugim životinjama tako da ne morate da brinete ako želite više ljubimaca u svom domu. Naravno, kao i kod svih životinja postoje izuzeci, pa ako u dom ove mace dovedete društvo budite pažljivi i strpljivi dok se ne sprijatelje.

Izvor glavne fotografije: monicore from Pixabay

Možda vas zanima: Persijska mačka – prepoznatljiva po dugoj dlaci i prćastoj njuškici