Da bi životinje živjele duže i imale kvalitetniji život potrebna im je njega, a ribicama čišćenje akvarijuma, odnosno stvaranje adekvatnih uslova za boravak riba u akvarijuma.

Kada formirate akvarijum, dobićete preporuku da postavite i filter za vodu, a on može biti unutrašnji koji se postavlja u akvarijum ili vanjski koji ide pored. Razlikujemo i filtere sa strujanjem vazduha, filtere na motorni pogon… Koji će najviše odgovarati potrebama vašeg akvarijuma, ali i vašem budžetu, najbolje je da se posavjetujete sa uzgajivačima ili prodavcem kod kojeg ćete kupiti ribice.

rubica u akvarijumu
FOTO: HeungSoon Pixabay

Takođe, akvarijum se nikada ne čisti cijeli, već je preporuka da se svakih sedam do 14 dana izmijeni dio vode (ne više od jedne trećine), očiste filter i staklo.

Vodu možete da izvučete crijevom, idite do dna akvarijuma, ne smeta i ako povučete neki kamenčić, vratićete ga, ali vodite računa ukoliko imate biljke u akvarijumu da im ne pokidate korijenje.

Kada dodajete vodu obratite pažnju da ona bude ili odstajala ili voda iz vodovoda u koju ste ubacili kondicionere koji služe da neutrališu hlor i teške metale. Stručnjaci ističu da vodu u tom slučaju sipamo nakon pola sata, te da vodu možemo odmah uliti u akvarijum ukoliko ju provučemo kroz aktivni ugalj.

magnet za čišćenje akvarijuma
Magnetni čistač stakla

Odlična svar su magnetni čistači za staklo koji su laki za upotrebu tako da možete i svaki dan da pređete magnetom preko stakla kako bi uklonili naslage algi.

Ukoliko to radite redovno, olakšaćete sebi posao jer nećete doći u situaciju da imate “zamrljan” pogled ka ribicama i nećete morati da ispraznite cijeli akvarijum kako biste spužvicom i sredstvom za čišćenje riješili problem.

Možda će se onima koji prvi put žele da nabave preslatke ljubimce sve ovo činiti previše komplikovano, ali ne brinite čišćenje ne zahtijeva mnogo vremena i kada se uhodate sve će ići mnogo lakše i brže, a svaki pogled na ljubimce prekrasnih boja će vas oduševiti. Nemojte se iznenaditi ako se “uhvatite” da do pola noći gledate u akvarijum.

Izvor glavne slike: Wikipedia.org