Da li vaša mačka voli da leži na laptopu? Ako je odgovor da i ako ste se pitali zašto je to tako, doktor Dejvid Sends kaže da ste vi za to “krivi” i da vaš ljubimac želi da uspostavi dominaciju.

Iako nije rađen naučni eksperiment širokog opsega, doktor Dejvid Sends, stručanjak za psihologiju životinja sa više od 25 godina kliničkog iskustva, ima objašnjenje za ovu pojavu.

“Da, prenosni računari emituju toplotu, a topao prostor privlači mačke. Ali, treba da se zapitate zašto vaša mačka, na primjer, ne sjedi samo pored radijatora”, kaže dr Sends za “Science focus“.

On ističe da mačke privlači miris laptopa, odnosno miris čovjeka koji je koristio taj uređaj.

“Mačka vas osjeća po cijeloj tastaturi. Mačke su mašine za miris od kraja repa do vrha nosa. Njihov svijet se vrti oko mirisa – vid im je razvijen za noćni lov što znači da je u svim drugim uslovima važan miris”, kaže Sends.

Ipak, on ne smatra da mačka sjedi ili leži na vašem laptopu zato što uživa u vašem mirisu:

“Vjerovatnije je da vaša mačka želi da svojim mirisom zamijeni vaš. Sve je u vlasništvu – time mačka govori ‘posjedujem te’.”

On kaže da ljudi vjeruju da se mačke trljaju o njih kako bi iskazale ljubav, ali one zapravo žele da pokažu dominaciju.

Doktor Sends, takođe, kaže da mačkama ne može da naškodi sjedenje ili ležanje na laptopu, ali ako vama smeta što vam ljubimac prisvoji laptop preporučuje redovno čišćenje.

Dr Dejvid Sends je doktorirao psihologiju životinja na Univerzitetu Liverpul, prenosi “Science foucus” i dodaje da je ovaj naučnik član Udruženja za pseće i mačje ponašanje (CFBA) i Udruženja za proučavanje ponašanja životinja (ASAB) te da ima veliko iskustvo u proučavanju ponašanja životinja.

Izvor glavne fotografije:Gerhild Klinkow from Pixabay

Možda vas zanima: Persijska mačka – prepoznatljiva po dugoj dlaci i prćastoj njuškici