Prethodnih dana srce ljubitelja pasa i mačaka osvojio je bernski planinski pas Tedi koji je pokušao da se sprijatelji sa tek rođenim mačićima.

Tedi, koji u odnosu na mačiće izgleda kao div, bio je znatiželjan, ali i veoma nježan prema novim prijateljima, koje je dodirivao njuškom i pokušavao da ih pomazi šapom.

Tedijev vlasnik je u opisu videa naveo da su mačići skoro umirali kada ih je pronašao dok je šetao sa psima i da nisu mogli sami da prežive te je odlučio da ih donese kući, ugrije i nahrani, ali i pronađe privremeni dom.

Kako je prijatelj imao mačku, koja se omacila, nije bilo dileme ko će brinuti o tek rođenim macama. Kada malo odrastu, svi vjeruju da će pronaći novi dom, a do tada su priliku da pozdrave dvije mace dobili psi Bejli, Roki i Tedi.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas, ili kako ga neki zovu bernski pastirski pas je pas koji potiče iz okoline Berna u Švajcarskoj. Istorijski podaci govore da je kontrolisani uzgoj ove pasmine počeo 1907. godine. Riječ o snažnim psima koji se ubrajaju u srednje do velike, teže između 30 i 40 kilograma, a dužina im se kreće od 58 do 66 centimetara za ženke i od 64 do 70 centimetara za mužjake. Dlaka im je umjereno duga, ravna ili malo valovita i trobojna – crna, bijela i žuta.

Ova pasmina je imala i ima različite namjene. Pas je korišten kao gonič stoke, bio je pas za vuču – Švajcarski su ga koristili za vuču mljekarskih kolica, pas čuvar, spasilac, a danas je često ljubimac i velika maza. Bernski planinski pas je privržen porodici, veoma dobar prema djeci, lako se dresira i blage je naravi. Upravno takav, blag i nježan je Tedi pa ne čudi što je video na YouTube kanalu za nekoliko dana imao više od 54.000 pregleda.

Izvor fotografije: Screenshot YouTube

Možda vas zanima: Pet pasmina mačaka koje su ponašanjem slične psima