Razmišljate da nabavite ljubimca, ali je vaš stan premalen za mačku ili psa? Ako je to slučaj, razmislite o ježu kao kućnom ljubimcu.

Ježevi (lat. Erinaceidae) su malene životinje koje pripadaju porodici sisara. Rašireni su širom svijeta, a u Evropi postoji više od 20 vrsta. Najpoznatiji predstavnici su tamnogrudi jež (Erinaceus europaeus), te bjelogrudi jež (Erinaceus concolor).

Ove simpatične životinjice idealne su za “noćne ptice”, ljude kojih preko dana uglavnom nema kod kuće, a noću se vole “maziti” sa svojim ljubimcima. Iako imaju bodlje pa ih to možda i ne čini idealnim ljubimcima, ježevi se vole igrati te uživaju u druženju s vlasnicima. Međutim, važno ih se na vrijeme pripitomi kako bi bili u kontaktu s ljudima.

jež se krije iza cvijeća
Mirna i nezahtjevna stvorenja Foto: Pexels

Karakteristični su po sitnom tijelu i leđima u potpunosti prekrivenim bodljama. Te iste bodlje služe im za odbranu ako se nađu u opasnosti. Trbuh im je prekriven izrazito glatkom, kratkom dlakom, a najčešće su tamnosmeđe boje. Otprilike narastu 20-ak centimetara, a životni im vijek im je od tri do osam godina.

Što se tiče prehrane, ježevi u svom prirodnom okruženju najviše jedu različite bube, paukove, puževe i druge slične insekte. Jež kao kućni ljubimac obožava jesti gotovu mačju hranu visoke kvalitete koja mu osigurava dovoljan i potreban izvor bjelančevina. Gotovoj hrani možete dodati povrće i voće, koje će vaš ježić, takođe, vrlo rado pojesti (paradajz, špinat, mrkva, brokula, dinja, zelena paprika, dinja, grašak, maline, borovnice, lubenica, tikvice). 

Svojim ljubimcima možete davati jaja i posni sir, ali izbjegavajte mlijeko, keks, čokoladu i ostale poslastice za ljude.

Ježeve je najbolje držati u kavezu, ali pripazite da bude dovoljno velik kako bi se životinja u njemu mogla kretati. Ježevi su samotnjaci i ne preporučuje se držati ih u paru (osim u vrijeme parenja). Kavez mora biti dovoljno velik da u njega stane kućica za spavanje ili dovoljno stelje u kojoj će jež sebi iskopati ‘rupu’ za spavanje, dvije hranilice (suha i mokra hrana), pojilica i točak za trčanje.

Ježevi su dobri penjači pa im u kavezu to treba da omogućite, kao i da postavite nekoliko igračaka poput tunela. 

Gdje smjestiti kavez?

Na mirno mjesto koje se ne nalazi na propuhu i nije direktno izloženo suncu. 

slatka mala njuškica
Neodoljiva mala stvorenja Foto: Pexels

Zašto Afrički patuljasti jež nije dobar izbor ukoliko imate malu djecu?

Ježa je moguće vrlo brzo dresirati, a socijalizacija je posebno važna. Polako i nježno treba ga privikavati na dodirivanje, maženje i prepoznavanje ljudskog glasa i mirisa. Sve će ići puno brže i lakše uz pomoć poslastica. Kada se na njega navikne, vlasnika će slijediti poput psa ili mačke.  

Uprkos svemu navedenom ježevi nisu ljubimci za djecu. Više je razloga. Kao prvo to su noćne životinje koje ne vole da ih se preko dana budi i ometa njihov ritam. 

Svako ko namjerava nabaviti ježa mora znati da će njegov ljubimac tokom noći praviti buku. Zato se ne preporučuje djeci niti osobama koje nisu “noćne ptice” odnosno osobama koje ne podnose noćnu buku.

To su životinje koje imaju urođeni strah od predatora (uključujući čovjeka). Na grubu dječju igru i nagle pokrete odgovoriće odbranom odnosno ubodom koji može biti bolan.

grafika šta pričaju ježevi

Potencijalni problemi

Ježevi su aktivne noćne životinje kojima treba omogućiti sve što i drugim kućnim ljubimcima. Osim kvalitetne prehrane to podrazumijeva puno kretanja unutar i izvan kaveza. Ako im to ne omogućite vaš jež imaće problema s povećanom tjelesnom težinom. 

Kako bi izbjegli hibernaciju (koja ih može ubiti) ježeve držite na sobnoj temperaturi, između 18 i 22 stepena Celzijusovih. Izbjegavajte propuh i direktno izlaganje suncu.

Izvor glavne fotografije: Pexels

Možda vas zanima: Pače ljubimac – mekano kao mače, odano kao pas