Da kućni ljubimci donose dosta dobroga čovjeku znamo odavno: Oni su prijatelji, neko ko nas uvijek može razveseliti, natjerati da se pokrenemo i budemo aktivniji, a sada je jedno istraživanje pokazalo da su ljubimci imali veliki pozitivan uticaj na djecu tokom pandemije virusa korona.

djevojcica grli psa njemackog ovcara dok sjedi na travi
FOTO: Nicole Miranda/Pixabay

Djeca širom svijeta nisu išla redovno u školu, online nastava je zamijenila nastavu u učionicama, a samim tim su smanjena i druženja i kontakt sa drugom djecom. Nije lako ni učenicima, ni nastavnicima ni roditeljima, a istraživanje koje je sproveo Mars Petcare pokazuje da roditelji smatraju da su ljubimci djeci bili dobri saputnici i da su im pomogli da lakše prebrode teško vrijeme i da smanje stres, prenosi Yahoo.

U anketi je učestvovalo 2.000 roditelja iz Velike Britanije i SAD, koji imaju djecu uzrasta od pet do 17 godina i najmanje jednog psa ili mačku. Njih 83 odsto je navelo da njihovi kućni ljubimci pomažu u smanjenju anksiozonosti kod djece, posebno tokom online nastave. Skoro 85 odsto ispitanika je reklo da su psi ili mačke učinili učenje kod kuće ugodnijim za djecu. Roditelji su naveli da smanjenje stresa kod djece nije jedini benefit koji su donijeli ljubimci. Istakli su da su kuce i mace pomogli da djeca povećaju samopouzdanje, ali i da su bili fizički aktivniji.

Ispitani roditelji su istakli da nisu samo ljubimci donijeli dobrobit djeci, već i obrnuto. Kažu da su ljubimci, s obzirom da su više vremena provodili sa članovima porodice, bili mirniji, a njih 74 odsto je reklo da želi da škole ulažu u programe interakcije djece sa kućnim ljubimcima.

U proteklom periodu smo mogli da pročitamo da je pandemija virusa korona i česta zabrana okupljanja u zemljama širom svijeta dovela do povećane potražnje za kućnim ljubimcima, posebno za psima i mačkama. To je uticalo i na povećanje cijena malih prijatelja, ali i na, kako je nedavno pisao “Deutsche Welle“, nelegalni uvoz životinja.

Izvor fotografije: Olya Adamovich/Pixabay

Možda vas zanima: Šta treba da znate kada u stan dovedete štene