Kada govorimo o ljubimcima najčešće se razmišlja o psima i mačkama. Međutim, postoji još mnogo životinjica koje mogu biti odlični ljubimci, a u samom vrhu su ptice. One su zabavne, nisu zahtjevne, nije ih komplikovano držati, i ne prave toliko nereda koliko možda mislite.

Ptice su savršeni ljubimci za osobe koje vole interakciju, a ne mogu ili ne žele imati najčešćeg ljubimca – psa ili mačku.

Veoma su inteligentne

Iako u narodu postoji negativna konotacija, kad se kaže za nekoga da ima ptičji mozak, ptice su, zapravo, među najinteligentnijim stvorenjima u životinjskom svijetu. One su simpatične i veoma inteligentne, a mnoge od njih, kao što su afrički sivi papagaj, papigice tigrice, kakadu, vrane i druge, mogu da nauče da govore, odnosno da imitiraju ljudski govor. A to je nešto s čime se nijedna druga životinja ne može pohvaliti.

Nisu zahtjevne

Zavisno od vrste ptice, nekima jeste potrebno dosta brige i bavljenja njima. Međutim, mnogo je više vrsta koje nisu zahtjevne.  U poređenju sa psom ili mačkom – ne morate ih voditi u šetnju, naučiti da ne obavljaju nuždu ili ih zabavljati. Ptice su veoma “higijenski osvještene” životinje – one se svakodnevno same čiste, pa nećete imati brige s pranjem u kadi ili vođenjem na šišanje. Isto tako je i puno lakše očistiti kavez nego mačju posudu s pijeskom.

Ptice kao kućni ljubimci
Par papagaja u kavezu, FOTO: Pixeles.com

Njihova njega nije skupa

Manje ptice koje obično imamo u domovima, ne koštaju mnogo, a hrana je takođe pristupačna kada je riječ o cijenama. Uz specijalizovanu hranu iz prodavnice za ljubimce one mogu jesti voće i povrće. Samo im nemojte davati avokado, sjemenke jabuka, luk, čokoladu ili gljive jer su te namirnice veoma štetne za vaše male pernate prijatelje. Uz nabavku ptice i hrane, moraćete nabaviti i kavez.

Savršene su za male prostore

Ako imate mali stan, pas ili mačka možda nisu najbolja opcija – jer naprosto nemaju dovoljno mjesta za trčkaranje i igru. Taj problem s pticom nemate, posebno ako su u pitanju manje ptice poput tigrica. Njima je dovoljan i njihov kavez.

Duže žive

Makao
Makao FOTO: Christopher-Kuszajewski/Pixabay

Ptice, generalno, imaju duži životni vijek od ostalih kućnih ljubimaca. Iako neke žive manje ili jednako kao psi ili mačke, neke vrste ptica i papagaja mogu živjeti i više od 100 godina – amazonke i sive afričke papige oko 50 godina, kakadu više od 65 godina, crveno-modra ara (macao) više od 80 godina.

Veoma su druželjubive i zabavne

Ptice su veoma društvene životinje i mogu se za svog vlasnika vezati više nego psi i mačke. Mnoge ptice se uopšte ne vole odvajati od svojih vlasnika, pa ih prate čak i u svakodnevnim obavezama kao što je odlazak u prodavnicu ili na posao. Uz pravilnu brigu i dosta posvećivanja vremena – možete ih naučiti i raznim trikovima (osim pričanja) kojima će zabavljati vas i sve koji vam dođu u posjetu. Vi koji želite naučiti svog papagaja da priča, dobro pazite šta ga učite.

Izvor glavne fotografije: Werlley Meira/Pexels

Možda vas zanima: Savjet veterinara: Osnovni uslovi koje morate obezbijediti ako želite psa