Olimpijac i osvajač više od 300 medalja Željko Panić posvećen je decenijama plivanju, prvo kao takmičar, a zatim i kao trener i sportski direktor, ali on je i neko ko voli životinje. Sada u domu Panića borave dvije ribice koje su bile želja dječaka Vala.

“Ribice smo nabavili prošle godine za našeg šestogodišnjeg sina Vala, jer ih je on želio. Njegova želja je prvobitno bila da nabavimo psa ili macu, ali jednostavno nismo mogli to da priuštimo jer je to, ipak, mnogo ozbiljnija obaveza. Val je još mali da može brinuti samostalno o psu ili mački, pa smo se dogovorili da to, ipak, prolongiramo dok malo odraste i dobije osjećaj odgovornosti. Sada imamo hladnovodne ribice, koje ne zahtijevaju posebne uslove za boravak”, priča Panić za portal Mojljubimac.net.

PRVI LJUBIMAC

“Moj prvI LJUBIMAC bio je papagaj tigrica. Imao sam je Još dok sam živio u Splitu i sa mnom je stigla u Banjaluku i živjela je poprilično dugo za papagaja”, sjeća se Panić

Iako su mala bića, iako ih Panići imaju samo dvije, one mogu da kod djece razviju osjećaj odgovornosti.

dječak u plavoj trenerci stoji pored akvarijuma
Val je poželio ljubimca, a mama i tata su mu želju ispunili

“Ribice možda nekima djeluju ‘dosadno’ pošto čovjek kao inteligentno biće voli da komunicira, a sa ribicama je nemoguće uspostaviti komunikaciju. Ono što me kod njih oduševljava je, ta smirenost i nerijetka igra između njih. Gledajući ih u akvarijumu čovjek može baš lijepo da se opusti i ‘resetuje'”, kaže Panić i dodaje:

“Jedan od razloga nabavke ribica i jeste da to bude jedan test našeg djeteta da vidimo kako će se on brinuti oko njih. Želimo da dobije naviku da brine o svojim ljubimcima, mada još nije skroz dobio taj osjećaj u potpunosti, ali vjerujte da već polako nadolazi.”

dvije ribice u akvarijumu
Ribice će možda uskoro dobiti društvo

Na pitanje da li razmišlja da nabavi veći akvarijum i više ribica trofejni sportista odgovara:

“Vrlo vjerovatno ćemo nabaviti veći akvarijum i više ribica jer je lijepo i humano da im damo i pružimo ljepše i komfornije uslove za život.”

Val ribicama nije dao imena, ali Željko kaže da nerijetko prilazi akvarijumu da kaže kako “baš voli svoje ribice”.

Ako ste pomislili da nemate prostora ili vremena za kuce ili mace, razmislite o ribicama, i dvije ribice mogu da donesu mnogo dobroga posebno djeci koja uče o drugim bićima, odgovornosti i nekim lijepim sferama života.

Dok ne nabavi psa ili veći akvarijum, Željko Panić je posvećen svojoj velikoj ljubavi plivanju. On je sportski direktor i glavni trener u Plivačkom klubu Borac. Današnji PK Borac osnovan je 31. jula 1958. godine pod imenom PVK Mladost. Kasnije je klub nosio naziv Celuloza, pa Incel, da bi 1996. dobio naziv Borac. Upravo je zahvaljujući Željku Paniću Borac 2000. dobio prvog olimpijca. U Borcu, koji je kao klub bio na pauzi od 2003. do 2019. godine, nadaju se da će predanim radom u narednim godinama moći da kažu da imaju još jednog učesnika Olimpijskih igara.

“Za samo dvije godine postojanja, odnosno od kada je Borac oživljen, klub je toliko narastao da smo sada rame uz rame sa najjačim plivačkim klubovima u BiH, ali, nismo zadovoljni time. Želimo da budemo daleko ispred svih u svakom pogledu”, rekao je Panić.

Možda vas zanima: Biljke za akvarijum – alternanthera reineckii mini