Psi najčešće imaju tamne oči, ali postoje neke rase koje poput sibirskog haskija imaju upečatljive plave oči.

Upravo je boja očiju jedna od karakteristika ove rase i tema koja je decenijama bila interesantna naučnicima. Naučnici znaju da je boja očiju kod nekih pasa povezana sa bojom krzna, kao što je na primjer slučaj kod australijskih ovčara, ali ih je intrigiralo zašto sibirski haski ima prodorno plave oči.

Sivo bijeli sibirski hask stoji na planini a iza njega se vide planina i nebo
Boja očiju je jedna od karakteristika ovog psa FOTO: Wikipedia.org

Prije nekoliko godina urađena je velika, do tada najveća, studija koja je uporedila kompletne genetske profile 6.000 pasa i pronađen je gen koji može da dovede do plavih očiju.

Naučnici su otkrili da je genetska promjena, ili mutacija, blizu gena ALX4 povezana sa bojom očiju sibirskog haskija.

“Geni su poput domina koje prelaze jedna preko druge. Genetika je veoma složena mreža veza, a red i vrijeme su kritični”, rekao je tada genetičar Kristofer Irizari sa Zapadnog univerziteta za nauku i medicinu, a prenijela Nacionalna geografija.

Plave oči se mogu vidjeti kod mnogih rasa pasa, ali kod njih plave oči su kao recesivna osobina, što znači da su dvije mutirane kopije gena potrebne za pojavu plavih očiju.

ALX4 gen

Mutacija ALX4 gena kod sibirskih haskija podstiče smanjenu proizvodnju pigmenta u oku. Nedostatak pigmenta dovodi do toga da oči postanu plave.

“Nema plavog pigmenta. Radi se o tome da svjetlost ulazi i izlazi iz oka, stvarajući plavu boju, na isti način kao što nebo izgleda plavo dok prostor izvan nije”, rekao je Irizari.

Nemaju svi sibirski haskiji plave oči, postoje psi i sa smeđim i crnim očima ali i oni koji imaju jedno oko smeđe jedno plavo. Sve boje su prihvatljive, a ono što je najvažnije jeste da na vid pasa ne utiče činjenica da imaju oči različitih boja.

Izvor glavne fotografije: monicore from Pixabay

Možda vas zanima: Savjet veterinara: Osnovni uslovi koje morate obezbijediti ako želite psa