Dijeliti život sa ljubimcem je sreća, ali prije nego što ga nabavimo moramo da znamo da on znači i odgovornost i stalnu brigu. Pas, mačka ili bilo koja životinja “traži” i zaslužuje dobre uslove za život.

Pas nije igračka, to je biće o kojem moramo da vodimo računa konstantno i da mu omogućimo adekvatne uslove i zdravstvenu zaštitu, a doktor veterinarskih nauka Bojan Lukač navodi pet uslova koje moramo da ispunimo ako želimo ljubimca.

“Ljubimac je velika obaveza i odgovornost. Čovjek prije nego što nabavi životinju treba da zna da mora da joj obezbijedi osnovne uslove za život. To su smještaj, ukoliko je riječ o kući ili stanu, ili kućica ukoliko, na primjer, pas boravi u dvorištu. Morate mu obezbijediti mjesto za hranjenje, da uvijek ima svježu vodu i adekvatnu hranu, a veoma bitna je i preventivna zaštita od naročito opasnih bolesti za koje ne postoji lijek i koje izazivaju teške simtome ukoliko životinja nije vakcinisana protiv zaraznih bolesti. Četvrta stvar je čišćenje od parazita”, rekao je Lukač, doktor veterinarskih nauka iz Veterinarske ambulante MIM COOP iz Banjaluke za portal Mojljubimac.net

Bojan Lukač
Dr Bojan Lukač FOTO: Privatna arhiva

Lukač kaže da su ove stavke najvažnije, da je sve preko toga užitak za ljubimca, ali bitno je da znate još nešto ukoliko odlučite da nabavite psa.

“Životinju ne možete da zatvorite u 10 kvadratnih metara i da tu provede život. Ukoliko postoji mogućnost da se pas istrči u dvorištu to je plus, ali ako živi u stanu morate ga nekoliko puta dnevno izvesti van da obavi fizološke potrebe i da zadovolji fizičke aktivnosti”, ističe Lukač.

Neće samo pas biti srećan ukoliko redovno šeta i ima priliku da trči i druži se sa drugim psima, sigurni smo da će i vama prijati više fizičke aktivnosti i da ćete uživati sa svojim ljubimcem.

Izvor glavne fotografije: Angel Garcia/Pixabay.com

Možda vas zanima: Maja Tatić: Na mom jastuku uvijek ima mjesta za jednog ljubimca