Ljubimcima je potrebna izbalansirana ishrana, ponekad je neophodno psima ili mačkama davati hranu za određenu rasu, za određenu dob… Nije bitno samo da je ljubimac sit, već je potrebno voditi računa i da unese hranu koja mu omogućava da bude zdrav.

Iako mnogi psi obožavaju domaću hranu i veselo mašu repom kada prema njihovoj zdjelici ponesete vašu, to ne znači da činite dobro vašem ljubimcu i razmislite prije nego što ga obradujete vašim obrokom.

mali bijeli pas u plavoj jakni sjedi na drvenoj klupi
FOTO: Mia_Rainbow from Pixabay

Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka, napominje da moramo voditi računa o ishrani ljubimaca, posebno ako imamo rasnog psa ili mačku.

“Ukoliko čovjek razmišlja da nabavi rasnog psa ili mačku mora da zna da im ne može davati otpatke od hrane. Rasni pas, koji košta 1.000 ili 2.000 KM, koji je nastao selekcijom, brigom odgajivača uz saradnju sa veterinarom, treba da uzima hranu koja je preporučena za tu rasu. Ne možete uzeti, na primjer, maltezera ili francuskog buldoga i davati mu svašta da jede jer će biti bolestan i stalno kod veterinara”, rekao je za portal Mojljubimac.net Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka iz Veterinarske ambulante MIM COOP iz Banjaluke i dodao:

“Mješanci su, kada je riječ o hrani, najzahvalniji jer mogu da jedu i gotovu i domaću hranu.”

dvije šape od psa pored posude sa hranom
FOTO: Mat Coulton from Pixabay

Osim što je potrebno voditi računa o vrsti hrane koju dajete ljubimcu, potrebno je voditi računa i o količini. Ni premalo ni previše hrane nije dobro, zato vodite računa o preporukama (nalaze se na pakovanju hrane) i u skladu sa njima, i u skladu sa aktivnostima ljubimca, napravite idealnu porciju za vašeg psa ili mačku.

Količina hrane zavisi i od aktivnosti psa

Naravno da će pas koji trči sat vremena dnevno i koji ide u duge šetnje jesti više od onog psa, iste rase, koji ima malo fizičke aktivnosti.

Previše hrane, kao i kod ljudi, može da izazove gojaznost životinje i zdravstvene probleme. Ako psima dajete domaću hranu nemojte im davati masnu, slatku i začinjenu hranu.

Izvor glavne fotografije: Bojan Lukač/Instagram dr.bojanlukac

Možda vas zanima: Njemački ovčar – hrabra maza