Svi znamo da su preventiva i adekvatni uslovi života najbolji način da nam ljubimci što duže budu zdravi, a mi vam ovoga puta donosimo nekoliko savjeta kako da spriječite bolest kod akvarijumskih ribica. Naravno, nećete uvijek moći da spriječite da se mali stanovnici akvarijuma razbole, ali postoje stvari koje mogu u tome da pomognu.

Bolesti riba nastaju usljed promjena biohemijskog kvaliteta vode, navodi se u “Ilustrovanoj enciklopeciji akvaristike” koju potpisuju Miodrag Đorđević i Miroslav Nestorović. Specifični uslovi života u akvarijumu uslovljavaju da se bolest u mikro zajednici brže i lakše širi nego u prirodi i zato treba da učinimo sve što možemo kako bismo “akvarijum” održali zdravim.

Prenosilac bolesti može da bude bolesna ribica, a i biljke u akavrijumu. Teško se boriti sa spoljašnjim parazitima, ali kao što smo napisali postoji nešto što možete da uradite.

Da biste stanovnike akvarijuma održali zdravima potrebno je da vodite računa o sljedećim stvarima:

  • kontroli tvrdoće vode
  • temperaturi vode
  • količini hrane
  • da im dajete adekvatnu hranu za određenu vrstu ribica

Ne odgovara svim ribicama ista temperatura vode, za svaku vrstu ribica postoji minimalna i maksimalna temperatura i treba da vodite računa da im stvorite idealne uslove za život. To ponekad znači da nećete sve željene ribice moći da stavite u isti akvarijum, ali sigurni smo da želite da što duže imate svoje ljubimce tako da o temperaturi treba da vodite računa.

Svakoj ribi ne prija previše meka voda, kao na primjer crvenim neonkama i diskusima. Na PH vrijednost i prekomjernu tvrdoću vode utiče i jako sunčevo zračenje i zato je preporuka da akvarijum ne držimo pored prozora.

ribica u akvarijumu
FOTO: HeungSoon Pixabay

Veoma je bitna i količina hrane koju dajete ribicima. Ne smiju da budu gladne, ali nije dobro ni da ih previše hranite. Ukoliko u roku od nekoliko minuta ne pojedu hranu – dali ste im previše.

Ukoliko se, ipak, desi da se ribica razboli, da primijetite da je promijenila ponašanje – da je mirnija nego obično, da je često na dnu akvarijuma, da pluta ispod površine vode, ili da ne može da održi ravnotežu… izdvojite je od ostalih ribica jer postoji mogućnost da i svoje drugare zarazi. Obratite se za savjet veterinaru ili uzgajivačnici u kojoj nabavljate ribice. Ukoliko nemate iskustva nemojte ih liječiti sami.

Izvor fotografije: Hans Braxmeier/Pixabay

Možda vas zanima: Guppy – ribica koja plijeni pažnju kitnjastim repom