Mačke imaju 95,6 posto gena kao i tigrovi, i one dijele istu vrstu ponašanja sa svojim precima iz džungle, kaže Lejla Morgan Vajld, stručnjak za ponašanje mačaka i osnivač portala Cat Visdom 101.

Zajedničko sa tigrovima im je obilježavanje mirisa grebanjem, igra sa plijenom, uhođenje plijena, obilježavanje teritorije urinom, prenosi RTS.

Vjeruje se da su mačke jedini sisari koji ne osjećaju ukus slatkog, a kada je riječ o ostalim čulima, mačke su kratkovide, ali njihov periferni vid i noćni vid su mnogo bolji nego kod ljudi.

Mogu skočiti do šest puta duže od sopstvene dužine, a u njihovoj spretnosti im pomaže možda to što imaju 230 kostiju, dok ljudi imaju 206. Takođe, mačke imaju skoro dvostruko više neurona u moždanoj kori od pasa i posjeduju najveće oči u odnosu na veličinu glave od svih sisara.

Prosječan životni vijek mačke porastao je za godinu dana u periodu između 2002. i 2012. godine, prema studiji bolnice za kućne ljubimce “Banfild”.

Spavaju čak 12 do 16 sati dnevno, a najaktivnije su u zoru i u sumrak, a mogu provesti i trećinu vremena dok su budne „njegujući se kupanjem”.

Takođe, mačke će odbijati neukusnu hranu do tačke gladovanja a mnoge su netolerantne na laktozu.

Grožđe i suvo grožđe, kao i luk, i vlašac su izuzetno štetna hrana za mačke. Mogu izazvati srčane probleme i probleme sa varenjem.

Ako ste se pitali šta želi mačka sa repom u obliku znaka pitanja, ona zapravo želi da se igra sa vama.

Mačke imaju jedinstven „rječnik” sa svojim vlasnikom – svaka mačka ima drugačiji skup vokalizacija, predenja i ponašanja, ali sve „smatraju” da je preteće ponašanje kada uspostavite direktan kontakt očima sa njima.

Izvor fotografije:

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: CFA: 10 najpopularnijih mačaka u 2021.